INGREDIENTAI: 2 kilogramai kiaulienos sprandinės (ar 3 kg, žr. patarimus dėl druskos)
30 gramų druskos (žr. patarimus)
pagal poreikį česnako
pagal poreikį rūkytos šoninės
pagal poreikį džiovintų žolelių mišinio (dašio, čiobrelio, raudonėlio)
pagal poreikį aliejaus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Mėsą (optimaliausias 2-3 kg gabalas) dedu į kepimo indą, naudoju akmens masės skardą. Mėsos viršų įpjaunu tinkleliu, apie 2cm gyliu. Į įpjovas prikaišau česnako riekelių, rūkytos šoninės juostelių, beriu džiovintų žolelių (dašio, čiobrelio, raudonėlio), palaistau trupučiu aliejaus. Kartu kepu ilguosius burokėlius, juos nulupu, supjaustau 4-5cm storio griežinėliais, dedu šalia kepsnio, pabarstau kmynais ir druska.
2.
Pirmas 3 h kepu 120 C, tuomet kaitrą didinu iki 200 C ir kepu apie 30 minučių.
3.
Taigi, kepsnį šaunate į orkaitę 8:30 ir lygiai 12:00 pietūs ant stalo. O ką jau kalbėti apie patogumą, kai mėsa pati sau gaminasi, o mes laiką leidžiame pavasarėjančioje gamtoje ir grįžę iš pasivaikščiojimo randame paruoštus pietus.
Patarimai:
•
Paruošimas nesudėtingas, svarbi tik viena proporcija – mėsos ir druskos santykis, optimaliausias 1 kg mėsos skaičiuojant 1 šaukštelį druskos (15 g). Taip pat ruošiu ir kumpį ar mentę.
•
Verta kepti tokį didesnį gabalą, nes atvėsusi mėsa puikiai tinka sumuštinių, makaronų, picų gamybai. Ar tiesiog ant ruginės duonos riekelės su aštriais krienais!