INGREDIENTAI: 3 gabalėliai vištienos krūtinėlės (mano buvo viso 500g)
4 vienetai svogūnų (kiek didesnių negu vidutiniai)
120 gramų mocarela sūrio (tarkuoto, galima keisti fermentiniu ar kitu mėgiamu)
40 gramų sviesto
1 šaukštelis česnako miltelių (arba 2 išspaustų skiltelių česnako)
1 šaukštelis provanso žolelių (arba raudonėlio)
1 šaukštelis cukraus (nebūtina)
šiek tiek pipirų
pagal poreikį druskos
Patiekiant:
šiek tiek žalumynų (petražolių, bazilikų ar kt.)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Aš vištienos krūtinėles pasiruošiu iš vakaro - per naktį pamirkau jas sūryme, t.y. sudedu į nedidelį indelį ir užpilu sūrymu, kad apsemtų ir dedu į šaldytuvą (sūrymui 0.5 l vandens ištirpinu 0.5 v.š. druskos). Prieš gamindama nusausinu ir iš abiejų pusių pabarstau pipirais, provanso žolelėmis ir česnako milteliais. Bet jei skubate ir nėra kada marinuoti, galite tiesiog krūtinėles įtrinti prieskoniais bei druska bei palikti pastovėti kambario temepratūroje, kol karamelizuosite svogūnus.
2.
Svogūnus nulupu ir supjaustau pusžiedžiais. Keptuvėje ant vidutinės kaitros ištirpinu sviestą, sudedu svogūnus ir kas 1-2 min pamaišydama kepu apie 10 min iki svogūnai šiek tiek suminkštėja ir lengvai pagelsta. Tada ugnį kiek sumažinu ir dedu cukrų (jis nebūtinas, bet pagreitina karamelizaciją). Svogūnus lėtai kepu dar apie 20-40 min iki labai smarkiai sukrenta ir tampa sodriai gintarinės spalvos. Nuolat maišyti nebūtina, pakanka kas 3-4 min, tad svogūnus karamelizuoti patogu darant kitus darbus virtuvėje. Juos pasiruošti galima ir iš vakaro.
3.
Vištienos krūtinėles dedu į kepimo indą. Ant viršaus paskirstau karamelizuotus svogūnus.
4.
Kepu iki 200 C įkaitintos orkaitės viduryje 15 min (kepimo režimas - viršus+apačia, be vėjelio). Tada ant viršaus užberiu tarkuotą sūrį ir kepu dar apie 10-15 minučių (arba iki krūtinėlės bus iškepusios, žr. patarimus).
5.
Patiekiant galima pabarstyti žalumynais, pvz. petražolėmis ar bazilikais.
Patarimai:
•
Kepimo trukmė. Tikslus kepimo laikas labai priklausys nuo krūtinėlių dydžio. Jei turite mėsos termometrą, pradėkite juo matuoti daugmaž po 20 kepimo minučių. Vištiena bus iškepusi, kai temperatūra storiausioje kepsniuko vietoje sieks 75 laipsnius.
•
Sūris. Man patinka švelnus mocarelos skonis ir kaip ji lydosi, bet taip pat tinka ir kiti sūriai - pvz. prancūziškas Gruyčre, olandiškasis Gouda ar tiesiog paprastas fermentinis. Kartais ant karamelizuotų svogūnų, uždėtų ant vištienos, prieš šaunant į orkaitę papildomai užbarstau šiek tiek sūrio su melsvuoju pelėsiu - jis suteikia dar daugiau skonio gylio.