INGREDIENTAI: Tešlai:
800 gramų kvietinių miltų
500 gramų sviesto (kieto)
1 vienetas kiaušinių
200 gramų grietinės (+ papildomai 1 šaukšto)
1 šaukštas kefyro (arba vandens)
Kremui:
6 vienetai kiaušinių trynių
500 gramų sviesto (minkšto)
0.5 litro pieno
220 gramų cukraus
190 gramų karamelizuoto kondensuoto pieno
2 šaukštai kvietinių miltų (su nedideliu kaupu)
pagal skonį vanilės esencijos
pagal poreikį juodųjų serbentų uogienės (arba raudonųjų serbentų)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Tešlai sviestą sukapoti smulkiais gabaliukais, berti miltus ir pirštais trinti iki kol neliks sviesto gabaliukų.
2.
Į kitą dubenėlį įmušti kiaušinį, dėti grietinę, pilti kefyrą ir išmaišyti. Supilti į dubenį su sviesto ir miltų mase. Užminkyti tešlą.
3.
Paruoštą tešlą susukti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą visai nakčiai. Jei skubate, tuomet dėkite kelioms valandoms į šaldymo kamerą.
4.
Atšalusią tešlą supjaustyti į 7 - 9 dalis, užberti šiek tiek miltų ir iškočioti iki plonų lakštų.
5.
Ant kiekvieno lakšto dėti didelę lėkštę ir apipjauti kraštus. Kepimo formą ištiesti kepimo popieriumi, dėti lakštą, subadyti šakute.
6.
Kepti įkaitintoje iki 200 C laipsnių temperatūros orkaitėje apie 10 minučių iki kol tešlos lakštai pagels.
7.
Kad būtų greičiau aš į orkaitę statau dvi kepimo groteles, tad vienu metu kepu po du tešlos lakštus. Kitus, kol anieji kepa, kočioju toliau. Taip kepame kol iškepame visą tešlą. Paskutinius du lakštus jau neapipjauname, o iškočioję bet kaip, svarbu tik kad plonai, iškepame taip pat. Šie lakštai bus naudojami papuošimui.
8.
Kremui į dubenį sudėti kiaušinių trynius, berti cukrų ir išplakti iki baltos masės. Berti miltų ir supilti pieną. Išmaišyti ir virti garų vonelėje nuolat maišant iki kol masė pradės tirštėti. Įpilti vanilės esencijos ir atvėsinti.
9.
Į kitą dubenį dėti sviestą ir išsukti iki purumo. Dėti karamelizuoto kondensuoto pieno ir išmaišyti. Sudėti virtą kremą ir permaišyti.
10.
Ant didelės lėkštės dėti kepimo popierių, o ant jo lakštą. Dėti kremo, paskirstyti per visą plotį, tuomet dėti kitą lakštą, vėl sutepti kremu. Dėti lakštą, aptepti uogiene, tuomet vėl dėti lakštą, aptepti kremu, dar vieną lakštą aptepti uogiene ir sluoksniuoti iki kol uždėsite paskutinį lakštą (du beformius lakštus atsidėkite). Tuomet paimkite lentelę, uždėkite ant torto ir šiek tiek paspauskite tortą, kad jis nebūtų kreivas. Tuomet torto šonus apipjaustyti ir šonus, torto viršų aptepti kremu.
11.
Likusius du beformius lakštus labai gerai sutrinti tarp delnų ir tais trupiniais lengvai apibarstyti torto šonus ir viršų. Atsargiai uždengti maistine plėvele ir padėti tortą vėsiai, geriausia būti laikyti vėsioje vietoje, bet ne šaldytuve. O jei labai karšta, tuomet laikykite šaldytuve.
Daugiau skanių ir patikrintų receptų galite rasti Dalios išleistoje "Didžiojoje konservavimo knygoje"