TOPWAREZ.LT
Pratybų atsakymai
Vardadienius šiandien švenčia: Leonardas Dobilas Vygintė Silvestras Vygantė
Naminė alaus duona be minkymo
Naminė alaus duona be minkymo



INGREDIENTAI:
300 gramų kvietinių miltų
175 gramai pasukų (arba kefyro)
175 gramai alaus
100 gramų rupių kvietinių miltų
1 šaukštelis druskos
1 šaukštas kviečių gemalų
1/4 šaukštelio sausų mielių

PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Miltus sumaišykite su mielėmis ir druska dubenyje. Įpilkite alų, pasukas ir viską sumaišykite šaukštu arba ranka. Minkyti NEREIKIA. Tiesiog gerai sumaišykite visus ingredientus. Dubenį su tešla uždenkite dangčiu (nesandariai) ir palikite stovėti kambario temperatūroje 12-18 val. (pas mane stovėjo parą). Per tą laiką tešla pakils ir suburbuliuos.

2.
Pabarstykite kepimo kilimėlį miltais ir perkelkite/išverskite ant jo tešlą. Neminkykite tešlos, o tiesiog ją gražiai sulankstykite, kaip parodyta čia ir suformuokite duonos kepaliuką.

3.
Aš duoną kildinu pintame inde, kurį gausiai pabarstau kviečių sėlenomis. Galima ją kildinti ir ant rankšluosčio. Pabarstykite rankšluostį kviečių sėlenomis arba gemalais ir padėkite ant jo suformuotą kepaliuką. Viršų irgi gausiai pabarstykite kviečių sėlenomis ir uždenkite rankšluosčiu.

4.
Palikite pakilti 1-2 val. Duona bus pasiruošusi keliauti į orkaitę, kai beveik dvigubai pakils ir lengvai ją pirštu paspaudus, tešloje liks įspaudimas. Jei jo nelieka (tešla "atšoka" atgal) - palikite dar 15 min. pakilti.

5.
Likus pusvalandžiui iki kildinimo pabaigos įjunkite orkaitę su ketaus arba keramikiniu puodu su dangčiu viduje (iš esmės tiks bet kuris puodas su dangčiu, kurį galima naudoti orkaitėje). Temperatūra - 245 C. Kaitinkite puodą pusvalandį, nes labai svarbu, kad jis gerai įkaistų. Atsargiai (nenusideginkite) išimkite puodą iš orkaitės, nuimkite dangtį ir "išverskite" į jį duoną nuo rankšluosčio ar kito kildinimo indo, žemyn apačia. Uždenkite puodą dangčiu ir gražinkite į orkaitę. Kepkite 30 min. Nuimkite dangtį ir dar kepkite 15-20 min., kol duona taps gražios, tamsiai auksinės spalvos.(tamsios:) nebijokite, kad duona paruduos...plutele bus tik skanesne:) tik prašau nesudeginti) Išimkite duoną iš orkaitės ir leiskite jai visiškai atvėsti ant grotelių. Jei turite laiko, tai pasimėgaukite jos "dainavimu" - dėl temperatūros skirtumų duona gali šnypšti arba švilpauti kurį laiką, kol atvės. Gan malonūs ausiai garsas, bent jau man.




admin · 2022-10-31 12:00 · 270 peržiūrėjo

Komentarai:

Spausk Patinka!
Komentatorių TOP 10
shule.lt