INGREDIENTAI: 250 gramų makaronų
200 mililitrų grietinėlės (naudojau riebią, bet tinka ir liesesnė)
150 gramų šaltai rūkyto kumpio (arba kitokios rūkytos mėsos ar 100g rūkytos šoninės)
100 gramų sūrio (mėgiamo gerai besilydančio, aš naudojau VILVI Memel Prussia)
2 vienetai kiaušinių
2 šaukštai pomidorų padažo (nebūtina)
1 šaukštelis provanso žolelių (arba itališkų žolelių ar 0.5 a.š raudonėlio ar čiobelių)
1 žiupsnelis pipirų
šiek tiek druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 C laipsnių (kaitinimas - viršus+apačia, be vėjelio).
2.
Makaronus išvirkite pasūdydame vandenyje pagal instrukcijas ant pakuotės (jie turėtų likti al dente, ne per minkšti). Nukoškite.
3.
Kumpį supjaustykite mažais gabaliukais, sūrį sutarkuokite.
4.
Pusę sūrio ir kumpį sumaišykite su virtais makaronais. Sudėkite į kepimo indą.
5.
Kiaušinius lengvai paplakite, supilkite grietinėlę, berkite prieskonines žoleles ir pipirus. Dar kartą lengvai išplakite, kad viskas susijungtų.
6.
Grietinėlės plakiniu užpilkite makaronus. Ant viršaus užbarstykite likusį kumpį.
7.
Apkepo viršų aptepkite pomidorų padažu (tas nebūtina, bet labai tinka), užberkite likusį sūrį.
8.
Apkepą dėkite į orkaitės vidurį. Kepkite 15 minučių, tada užberkite likusį sūrį ir kepkite dar 10 minučių, kad sūris gražiai išsilydytų.
9.
Jei norisi, patiekiant galima pabrastyti šviežiais žalumynais - čiobreliais, bazilikais, petražolėmis ar kt.
Patarimai:
•
Rūkyta mėsa. Aš mėgstu gaminsi su šalto rūkymo kumpiu, bet puikiai tinka ir kitokia rūkyta mėsa - karšto rūkymo kumpis, rūkyta vištiena, plonomis riekelėmis pjaustyta kiaulienos šoninė (šios pakaktų ir 100g) ar tiesiog paprasta apkepta/apvirta vištiena ar faršas. Jei naudotumėte nerūkytą mėsą, į apkepą gali norėtis įberti daugiau prieskonių - puikiai tinka prieskoniai paukštienai, maltai mėsa ar makaronams.
•
Grietinėlė. Su riebia 30-35% grietinėle šis makaronų apkepas pavyksta nuodėmingai skanus, bet galite naudoti ir liesą grietinėlę.
•
Sūris. Jį apkepui galite rinktis savo mėgiamą, svarbu, kad gerai lydytųsi. Aš mėgstu VILVI Memel Prussia dėl jo švelnaus, tačiau drauge ir gilaus skonio, bet galite drąsiai gaminti ir su kitokiu sūriu ar jų mišiniais - pavyzdžiui, į apkepo vidų papildomai įberti šiek tiek sūrio su melsvuoju pelėsiu ar saują smulkiai tarkuoto kietojo sūrio.
•
Priedai. Jei turite daugiau laiko, šį makaronų apkepą galite pagardinti pakepintomis daržovėmis - svogūnais, saldžiomis paprikomis, pievagrybiais, morkomis. Ar drauge su kumpiu į makaronus įmaišyti porą saujų šaldytų žirnelių (atitirpinti nebūtina).