INGREDIENTAI: 2 kilogramai bulvių
1 vienetas svogūnų (nedidelio)
Įdarui:
500 gramų maltos mėsos (jautienos arba kitokios mėsos)
1 vienetas svogūnų
pagal skonį druskos
pagal skonį pipirų
pagal skonį mairūno
Kepimui:
pagal poreikį aliejaus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Ketvirtadalį bulvių išvirti su lupena. Atvėsinti, nulupti ir labai gerai sutrinti (arba sutarkuoti smulkia tarka ar sumalti mėsmale).
2.
Likusias bulves nuskusti ir sutarkuoti (geriausia - bulvių tarkavimo mašina) kartu su svogūnu į bendrą masę.
3.
Nevirtų bulvių tarkius nusunkti per sietelį ar marlę. Skysčio neišpilti - palaukti, kol nusistovės krakmolas ir tą krakmolą grąžinti į tarkius. Likusį skystį taip pat pasilikti - jį naudosime cepelinų virimui.
4.
Virtas bulves sumaišyti su nevirtomis, pagal skonį pagardinti druska.
5.
Keptuvėje įkaitinti šiek tiek aliejaus ir apkepinti smulkiai pjaustytą svogūną.
6.
Maltą mėsą, pagardinti mairūnu, druska bei pipirais ir sumaišyti su kepintu svogūnu. Iš mėsos suformuoti pailgus kukuliukus ir juos apkepti grilyje arba keptuvėje.
7.
Drėgnomis rankomis formuoti cepelinus: padaryti maždaug 1cm storio paplotėlį, dėti per vidurį įdaro, užspausti galus ir pavolioti tarp rankų, kad cepelinas būtų taisyklingesnės formos.
8.
Dideliame puode užvirti daug pasūdyto vandens. Kai užvirs, supilti nuo tarkių likusį skystį ir palaukti, kol vėl užvirs.
9.
Atsargiai sudėti cepelinus į puodą ir virti 20-30 minučių.
10.
Išvirusius cepelinus atvėsinti, o tada apkepinti špižinėje keptuvėje ant aliejaus ar sviesto, kol gražiai apskrus.
11.
Patiekti su mėgiamu padažu, pvz. labai tinka su šiuo grietinėlės ir sultinio
Patarimai:
•
Šis receptas buvo gamintas "La Maistas" laidoje (rodoma sekmadieniais 9 val. per TV3), kurios įrašą rasite čia. Visus "La Maistas" laidų receptus ir patarimus rasite čia.