INGREDIENTAI: Tešlai:
330 gramų kvietinių miltų
160 mililitrų pieno (šilto)
70 gramų sviesto (minkšto)
50 gramų cukraus
2 vienetai kiaušinių trynių
2 šaukšteliai sausų mielių
1 žiupsnelis druskos
Įdarui:
2 vienetai obuolių
150 gramų rudojo cukraus
45 gramai sviesto
30 gramų kvietinių miltų
1 vienetas kiaušinių baltymų
1 šaukštas citrinų sulčių
2 šaukšteliai malto cinamono
1 šaukštelis vanilinio cukraus
1 žiupsnelis druskos
Aptepimui:
1 žiupsnelis kiaušinių baltymų
Trupiniams:
30 gramų sviesto (šalto)
25 gramai rudojo cukraus
15 gramų kvietinių miltų
PARUOŠIMO BŪDAS: Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Pieną pašildyti iki šiltumo - kad užlašinus ant delno jaustųsi šilumą, bet nedegintų. Suberti mieles, šiek tiek cukraus ir leisti apie 10 min. pastovėti, kad mielės pradėtų veikti.
2.
Į mieles suberti likusį cukrų, druską, miltus, sudėti sviestą, trynius. Suminkyti vientisą, elastingą tešlą. Visų miltų iš karto nesuberti, šiek tiek pasilikti ir minkant žiūrėti, ar reikia daugiau. Stacionariu elektriniu plakikliu su tešlos minkymo antgaliu minkiau apie 3-4 min. ir dar keletą minučių rankomis.
3.
Tešlą dėti į dubenį, uždengti ir palikti kilti, kol tešla padvigubės. Priklausomai nuo aplinkos temperatūros kildinimas gali užtrukti 1,5-2 val., o gal ir ilgiau.
4.
Obuolius supjaustyti 3-4 mm storio gabaliukais. Į keptuvę dėti maždaug trečdalį įdarui skirto sviesto, suberti obuolius ir keletą minučių kepti, kad obuoliai vos vos pradėtų minkštėti. Išjungti kaitrą, supilti citrinos sultis, išmaišyti ir palikti, kad šiek tiek pravėstų.
5.
Likusį įdarui skirtą sviestą išlydyti (galima mikrobangų krosnelėje), į sviestą suberti rudąjį cukrų, miltus, cinamoną, druską, vanilininį cukrų, supilti kiaušinio baltymą. Išmaišyti.
6.
Pakilusią tešlą iškočioti į maždaug 5 mm storio stačiakampį. Ant tešlos, paliekant 1-1,5 cm kraštus, paskirstyti sviesto su cinamomu mišinį, sudėlioti obuolius ir suvynioti ritinį. Vyniotinį sulenkti per pusę ir abi puses tarpusavyje persukti.
7.
Dėti į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Palikti pakilti apie 15-20 min.
8.
Trupiniams sviestą supjaustyti kubeliais.
9.
Sausus produktus sumaišyti, sudėti sviestą ir rankomis greitai suminkyti trupinius. Dėti į šaldytuvą. Į trupinius galima įberti žiupsnelį cinamono.
10.
Aptepimui baltymą šiek tiek paplakti.
11.
Aptepti pyragą. Užbarstyti trupinius.
12.
Kepti iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 55-60 min.