INGREDIENTAI: Pagrindui:
500 gramų kvietinių miltų (Naudojau 405D Ekstra)
200 gramų sviesto (šalto)
100 gramų cukraus (arba pagal skonį)
Kremui:
500 gramų kreminės varškės (arba pertrintos paprastos varškės, žr. patarimus)
200 gramų grietinės
4 vienetai kiaušinių (M dydžio)
300 gramų juodųjų serbentų (arba kitų mėgstamų uogų)
100 gramų cukraus (arba pagal skonį)
1 šaukštelis citrinų (nebūtina, reikės tik žievelės)
2 šaukštai kukurūzų krakmolo (arba bulvių krakmolo ar kvietinių miltų)
1 šaukštelis vanilinio cukraus
1 žiupsnelis druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Į dubenėlį berti cukrų, vanilinį cukrų ir išmaišyti. Įtarkuoti citrinos žievelę ir pirštais ją įtrinti į cukrų. Vėl išmaišyti.
2.
Į kitą dubenį berti miltus, cukraus ir citrinos žievelės mišinį. Tuomet stambia tarka įtarkuoti (arba smulkiai supjaustyti) sviestą. Viską sutrinti pirštais iki trupinių konsistencijos. Masė turi gautis gana sausa ir trapi.
3.
Kremui paruošti, kukurūzų krakmolą ir cukrų berti į dubenėlį, išmaišyti.
4.
Į dubenį dėti kreminę varškę, berti cukraus ir krakmolo mišinį, išmaišyti. Tuomet dėti grietinę, berti druską, išmaišyti iki vientisos masės. Po vieną įmušti kiaušinius gerai šaukštu išmaišant po kiekvieno.
5.
Kepimo formos (naudojau 24 cm skersmens) dugną iškloti kepimo popieriumi, o kraštus patepti trupučiu sviesto arba aliejaus.
6.
Suberti 2/3 trupinių masės, šaukštu švelniai paspausti. Ant viršaus sukrėsti varškės kremą, tolygiai paskirstyti. Ant jo švelniais judesiais užberti serbentus. Viską pabarstyti likusiais trupiniais.
7.
Pyragą kepti įkaitintos iki 190 C orkaitės viduryje apie 1 valandą. Iškepusio pyrago kraštai turėtų būti sutvirtėję, o vidurys tyvuliuoti lyg žele.
8.
Tada orkaitę išjungti, dureles šiek tiek praverti ir leisti pyragui lėtai atvėsti orkaitėje.
9.
Atvėsusį galima skanauti iškart, nors man jis skaniausias bent 2 valandas pabuvęs šaldytuve.
Patarimai:
•
Su kremine varške (ji parduodama kibirėliuose) man šis pyragas pats skaniausias, bet jei jos neturite, elektriniu trintuvu sutrinkite 400 g 9% riebumo varškės su 100 ml pieno arba jogurto, kad būtų glotni masė be grūdelių. Toliau viską gaminkite pagal receptą.