INGREDIENTAI: Tešlai:
450 gramų kvietinių miltų
350 gramų sviesto (kambario temperatūros)
200 mililitrų vandens (šalto)
2/3 šaukštelio druskos
Pirmas variantas:
350 gramų pievagrybių
1 vienetas svogūnų (vidutinio dydžio)
2 skiltelės česnako
šiek tiek druskos
šiek tiek maltų juodųjų pipirų
šiek tiek aliejaus
Antras variantas:
250 gramų raugintų kopūstų
1 vienetas svogūnų (vidutinio dydžio)
1/3 šaukštelio kmynų
šiek tiek druskos
šiek tiek maltų juodųjų pipirų
Aptepimui:
1 vienetas kiaušinių
1 šaukštas aliejaus
šiek tiek druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Pievagrybių įdarui svogūną susmulkiname. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname šiek tiek aliejaus, kepiname svogūnus, kol šie suminkštėja. Česnako skilteles susmulkiname ir pakepiname trumpai kartu su svogūnu. Pievagrybius susmulkiname ir sudedame į keptuvę kartu su svogūnais. Kepiname vis pamaišant, kol pievagrybiai suminkštėja, tada sudedame į lėkštę ir paliekame visiškai atvėsti.
2.
Raugintų kopūstų įdarui keptuvėje įkaitiname pakankamai aliejaus ant vidutinės ugnies, tada pakepiname susmulkintą svogūną, kol šis suminkštėja. Kopūstus sudedame į sietelį ir perplauname šaltu vandeniu, kad nebūtų per daug rūgštūs, po to sudedame į keptuvę ir kepiname vis pamaišant ~10 min. Po to supilame 1 stiklinę vandens ir troškiname ~30-35 min, kol kopūstai suminkštėja ir vanduo išgaruoja. Jeigu reikia papildomai įpilame šiek tiek vandens. Tada kopūstus paliekame visiškai atvėsti.
3.
Tešlai miltus sumaišome su druska ir persijojame.
4.
Visą turimą sviestą padaliname į 4 dalis. ¼ sviesto šakute įmaišome į miltus, tada pamažu supilame vandenį ir vis maišome šakute. Kai nesimaišo, minkome rankomis. Masė bus šiek tiek lipni.
5.
Ant gerai miltuoto paviršiaus dedame tešlą ir iškočiojame pailgą tešlos lakštą (vis paberiame miltų, kad būtų lengviau kočioti). Ant 2/3 tešlos sudedame mažus minkšto sviesto gabalėlius, tada tešlos kraštus sulenkiame link vidurio, suspaudome lengvai rankomis ir iškočiojame. Tešlos lakštą vis sulenkiame ir vis kočiojame, kol sviestas „įsikočioja“ į tešlą. Viso proceso metu vis beriame miltų ant tešlos, kad lengviau kočiotųsi. Taip dalimis „įkočiojame“ likusį sviestą. Kai kočiosite, matysite, kaip sviestas gražiai sukuria tešlos sluoksnius. Visa esmė yra vis lankstyti tešlą ir kočioti. Po to tešlą susukame į plėvelę ir paliekame šaldytuve 30 min.
6.
Imame maždaug 1/5 tešlos ir ant lengvai miltuoto paviršiaus iškočiojame nelabai storą tešlos lakštą.
7.
Naudojant ~15 cm skersmens lėkštę išpjauname tešlos apskritimus.
8.
Ant vienų tešlos apskritimų vidurio dedame šaukštą pievagrybių, o ant kitų šaukštą troškintų kopūstų. Gerai užspaudžiame pyragėlių kraštus, po to dar kartą juos užspaudžiame šakute.
9.
Pyragėlius sudedame ant kepimo popieriaus, aptepame kiaušinio ir aliejaus plakiniu, apibarstome druska.
10.
Kepame iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Pyragėliai skanūs ir karšti, ir šalti.