INGREDIENTAI: 310 mililitrų vandens
250 gramų rupių kvietinių miltų
250 gramų kvietinių miltų (paprastų)
30 mililitrų alyvuogių aliejaus
8 gramai sausų mielių
5 gramai druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Kombaino dubenyje sumaišome miltus ir druską.
2.
Atskirai sumaišome mieles su vandeniu (jis turėtų būti šiltas, iki 40 C). Supilame jas į miltus, užminkome tešlą. Kai tešla susiformuoja į vieną kamuoliuką, supilame aliejų, taip minkome apie 10 minučių, kol tešla tampa elastinga, nesiplėšo. Išverčiame tešlą ant šiek tiek miltais pabarstyto stalviršio ir perminkome keletą kartų. Dedame į aliejumi išteptą dubenį, padedame šiltoje vietoje, kad padvigubėtų.
3.
Pakilusią tešlą išverčiame ant stalviršio, pirštais spaudydami išleidžiame orą, perpjauname į dvi lygias dalis. Suformuojame norimos formos kepaliukus (aš dariau vieną pailgą kekso formoje, o kitą apvalų, kurį kildinau dideliame sietelyje, kur nusausiname makaronus), uždengiame rankšluostėliu ir paliekame šiltoje vietoje pakilti.
4.
Kepame įkaitintoje iki 200 C orkaitėje 10 minučių, po to temperatūrą sumažiname iki 180 C ir kepame dar apie 15 - 20 minučių. Atvėsiname ir supjaustome.
5.
Žinau, kad duoną reikia gerai atvėsinti prieš ją pjaunant, bet aš niekada nesugebėjau išlaukti to momento ir visada visada skubu paragauti dar šiltos duonos. Ach, tas nesusivaldymas! :)