INGREDIENTAI: 1 litras vandens (šilto)
400 gramų rupių ruginių miltų
400 gramų rupių kvietinių miltų
300 mililitrų ruginio raugo (receptą rasite čia)
200 gramų skaldytų rugių
100 gramų saulėgrąžų
100 gramų linų sėmenų
2 šaukštai kmynų
2 šaukšteliai druskos
1 šaukštelis maltos kalendros
pagal skonį cukraus (arba medaus)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Į didelį dubenį suberti saulėgrąžas, linų sėmenis, traiškytus rugius, cukrų, druską, kmynus, kalendrą ir užpilti stikline verdančio vandens (iš ingredientuose esančio litro). Gerai išmaišyti ir palikti pastovėti iki 10 minučių.
2.
Sudėti visus miltus, raugą, supilti likusį šiltą vandenį ir maišyti. Aš maišau tik rankomis apie 15 minučių. Tešla turi būti nei per skysta, nei per keieta. Tešla formos nelaiko, todėl duoną kepti reikia formoje.
3.
Kepimo formas ištepti aliejumi, pabarstyti ruginiais miltais ir sudėti tešlą. Dėti ne daugiau nei 2/3 formos, nes duona dar pakils. Sudėtą tešlą išlyginti šlapia ranka, apdengti drobiniu rankšluosčiu ir palikti, kad pakiltų 5 - 8 valandoms. Jei patalpoje šilta, pakyla greičiau, bet kildinti ilgiau nei 8 valandas nepatartina, gali perrūgti.
4.
Kepti apie 50 minučų - valandą, iki 190 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepusią duoną apdengti sudrėkintu drobiniu rankšluosčiu, palaikyti 10 minučių, tada iškratyti iš formelių ir dėti ant medinės lentelės. Pridengti rankšluostuku, kol atvės.