INGREDIENTAI: 500 gramų kvietinių miltų (naudojau Kauno Grūdų aukščiausios rūšies 550 C)
280 mililitrų vandens (šilto)
4 šaukštai aliejaus
7 gramai sausų mielių (arba 30g šlapių, žr. į patarimus)
6 šaukštai cukraus (arba pagal skonį)
4 šaukštai aguonų
1 žiupsnelis druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Į dubenį suberti pusę miltų, sausas mieles ir išmaišyti. Suberti cukrų, druską, dar kartą išmaišyti. Pamažu maišant supilti truputį pašildytą (bet ne karštą) vandenį. Gerai išmaišyti, pridengti indą rankšluostėliu ir palikti tešlą šiltoje vietoje 1-1.5 val, kad pakiltų.
2.
Į pakilusią masę įmaišyti aliejų, tada aguonas, galiausiai - likusius miltus ir užminkyti tešlą. Ji turėtų būti minkšta, elastinga, gali būti lengvai lipni. Jei atrodo labai lipni, įberkite dar šiek tiek miltų ir perminkykite, o jei atrodo per kieta, įpilkite dar truputį šilto vandens.
3.
Tešlą dubenyje suspauskite į kamuolį, jo paviršių rankomis aptepkite trupučiu aliejaus. Dubenį pridenkite rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje 1-1.5 val, kad pakiltų.
4.
Kai pakils, įjunkite orkaitę kaisti iki 180C (kaitinimo režimas - viršus+apačia, be vėjelio).
5.
Gnybkite po nedidelį gabalėlį pakilusios tešlos ir tarp rankų kočiokite plonus 7-10mm storio volelius (jei tešla limpa prie rankų, pavoliokite ją truputyje miltų). Volelius sudėkite ant trupučiu miltų pabarstyto paviršiaus ir supjaustykite kūčiukus, kurių plotis būtų panašus kaip aukštis.
6.
Kūčiukus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
7.
Kepkite iki 180 C įkaitintos orkaitės viduryje apie 12-15 minučių, priklausomai nuo kūčiukų dydžio, iki įgaus auksinį atspalvį. Kad kūčiukai keptų tolygiau, po kokių 10 kepimo minučių juos pavartykite medine mentele ar šaukštu.
8.
Iškepusius kūčiukus iškart perdėkite į lėkštę ar kitą indą, jog nustotų kepti (aš tiesiog pakeliu kepimo popierių už kraštų ir gražiai suberiu).
9.
Atvėsusius kūčiukus laikykite sandariame indelyje ar maišelyje.
Patarimai:
•
Šie kūčiukai minkšti ar traškūs? Kūčiukai pagal šį receptą iškepa gana minkšti, kadangi tešloje daugiau aliejaus. Jeigu norite užtikrintai minkštų kūčiukų, aliejaus galite dėti net ir daugiau (5 šaukštus), volelius tarp rankų volioti daugmaž 1cm storio ir kepti tik iki kūčiukai ims įgauti lengvai gelsvą atspalvį, o tada traukti iš orkaitės. Principas labai paprastas - kuo tešloje daugiau aliejaus, kuo storesnius kūčiukus darome ir kuo trumpiau juos kepame, tuo jie būna minkštesni.
•
Jei noriu traškių kūčiukų? Tokiu atveju aliejaus į tešlą dėkite tik 2 šaukštus, kūčiukus formuokite mažesnius (volelis lai būna 5-6 mm storio) ir kepkite iki jie bus ne gelsvos, o auksinės spalvos. Atvėsusius sudėkite į sandarų indelį.
•
Ar šie kūčiukai saldūs? Ne, saldumas juos labai švelnus, tikrai ne kaip bandelių. Jei norite saldesnių, cukraus galite dėti daugiau.
•
Kaip kildinti tešlą, jei namuose vėsu? Man patinka tešlą kildinti iki 35 C laipsnių pašildytoje, o tada išjungtoje orkaitėje. Jei minimali jūsų orkaitės temperatūra didesnė, įkaitinkite orkaitę, išjunkite, šiek tiek pravėdinkite, kad nebūtų pernelyg karšta, ir dėkite dubenį su rankšluostėliu uždengta tešla.
•
Šlapios mielės vietoje sausų. Jei gamintumėte su šviežiomis šlapiomis mielėmis, jų dėkite 30g ir darykite taip - pirmiausia ištrinkite mieles su cukrumi ir 1-2 šaukštais šilto vandens. Tada įmaišykite dar šiek tiek vandens (apie 100ml) ir palikite 15-20 min, jog mielės suputotų. Toliau viską darykite pagal receptą, t.y. įmaišykite pusę miltų, supilkite likusį vandenį ir palikite pirmam pakilimui.
•
Ar galima tešlą kildinti tik kartą? Taip, skanūs kūčiukai pavyks ir jei iškart subersite visus miltus, užminkysite tešlą ir paliksite ją vienam pakilimui. Visgi didesnis kildinimų skaičius pagerina mielinės tešlos skonį. Tad jei turite laiko, galite kildinti kad ir 3 ar net 4 kartus - pakilusią išminkote, patepate aliejumi, pridengiate indą rankšluostėliu ir paliekate vėl pakilti.