INGREDIENTAI: 500 gramų ryžių
4 šaukštai ryžių acto
2 šaukštai cukraus
1 žiupsnelis druskos
600 mililitrų vandens
5 lapai jūros dumblių lapų nori
Įdarui:
150 gramų lašišos filė
100 gramų krabų lazdelių
1 vienetas agurkų
Aptepimui:
pagal poreikį ikrų (masago vasabi)
Pabarstymui:
pagal poreikį sezamo sėklų
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Ryžius gerai nuplauname po šaltu vandeniu, kol vanduo pasidarys skaidrus. Tuomet gerai nukošus, užpilame juos 600-700 šalto vandens uždengiame būtinai dangčiu ir jo nekilnojame, kol ryžiai neišvirs. Ryšius su vandeniu kaitiname ant didžiausios kaitros, kol užvirs. Jiems užvirus, ugnį sumažiname iki minimumo ir verdame uždengtame puode 20 min. Ryžiams išvirus puodą su uždengtu dangčiu patraukiame nuo ugnies ir dar paliekame pastovėti apie 10 min. Tada ryžius perdedame į dubenį, supilame 4 šaukštus ryžių acto, suberiame 2 šaukštus cukraus ir žiupsnį druskos. Viską atsargiai sumaišome. Štai ryžiai paruošti.
2.
Susipjaustome lašišą, krabų lazdeles, agurkus juostelėmis.
3.
Nori lapą dedame blizgia puse į apačią geriausia ant bambukinio padėklo. Dedame rankomis ryžius ant nori lapo ir tolygiai paskirstome per visą lapą nestoru sluoksniu, paliekant vieną kraštinę tuščią (apie 1 cm). Kad ryžiai neliptų prie rankų, jas šiek tiek galima suvilgyti vandeniu. Tuomet ant ryžių jau dedame lašišą ir agurką, ar krabų lazdelė ir agurką ir viską susukame į ritinį.
4.
Jeigu norime daryti atvirkščią suši, tuomet sudėjus ryžius ant Nori lapo, lapą apverčiame ryžiais į apačią ir tuomet dedame juostelėmis pjaustytus ingredientus ir vėl susukame ritinį. Ryžius apibarstome sezamo sėklomis ar aptepame ikrais.
5.
Susipjaustome ritinius kąsnio gabaliukais.
6.
Patiekiame su Japoniškų krienų pasta, sojos padažu ir marinuotais imbierais.