INGREDIENTAI: 6 vienetai kiaulienos pjausnių (apie 600g, naudojau sprandinę, bet tinka ir nugarinė)
2 vienetai obuolių (nedidelių arba 1 didelio, skaniau rūgštesnių)
100 gramų sūrio su melsvuoju pelėsiu (naudojau VILVI Memel Blue)
50 gramų sūrio (mėgiamo gerai besilydančio, naudojau VILVI Memel Prussia)
pagal skonį garstyčių (naudojau Dižon, bet tinka ir švelnesnės arba krienai)
šiek tiek provanso žolelių (arba džiovintų itališkų žolelių ar čiobrelių)
pagal skonį druskos
pagal skonį pipirų
šiek tiek saldžiosios paprikos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Kiaulienos pjausnius išimame iš šaldytuvo bent pusvalandį (o dar geriau - valandą) prieš kepdami, kad sušiltų.
2.
Nusausiname popieriniais rankšluosčiais. Iš abiejų pusių pabarstome druska, pipirais ir trupučiu saldžios paprikos miltelių (galima ir mėgiamais kepsnių prieskoniais).
3.
Įjungiame orkaitę kaisti iki 220 C (kepimo režimas - viršus + apačia, be vėjelio).
4.
Pjausnius išdėliojame ant kepimo skardos, palikdami 2-3 cm tarpelius. Kepame iki 220 C įkaitintos orkaitės viduryje 10 min.
5.
Kol kepa, obuolius supjaustome vidutinio storio riekelėmis (aš pjausčiau daugmaž 3-4 mm), apšlakstome trupučiu citrinos sulčių, išmaišome. Abu sūrius sutarkuojame.
6.
Po 10 min. skardą su kiaulienos kepsniais ištraukiame iš orkaitės, o orkaitės temperatūrą sumažiname iki 180 C.
7.
Kiekvieną kepsnį aptepame trupučiu garstyčių, ant viršaus išdėliojame obuolio riekeles, pabarstome Provanso žolelėmis. Užbarstome sūrio su melsvuoju pelėsiu, o ant jo - kito sūrio.
8.
Kepame iki 180C įkaitintos orkaitės viduryje apie 10 min (iki sūris išslydys).
9.
Patiekiant galima pabarstyti žalumynais, pvz. čiobreliais, petražolėmis ar svogūnų laiškais.
Patarimai:
•
Sūris. Su obuolio įdaru ir sprandine geriausiai tinka būtent intesyvaus skonio sūris, todėl rinkausi sūrį su melsvuoju pelėsiu, paskanintą trupučiu švelnaus skonio sūrio (jei mėgstate intensyvų skonį, galite naudoti vien pelėsinį sūrį). Jeigu sūrio su melsvuoju pelėsiu neturite ar nemėgstate, galite naudoti ožkos sūrį ar čederio sūrį.
•
Marinavimas. Jei norite intensyvesnio skonio kepsnių, įtrynę prieskoniais bei druska juos galite palikti šaldytuve pasimarinuoti per naktį. Iš šaldytuvo išimkite bent valandą prieš kepdami. Prieš kepdami būtinai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
•
Pjausnių storis ir kepimo trukmė. Mano naudoti kiaulienos pjausniai buvo daugmaž 4-5 mm storio. Jeigu jūsų storesni, galite arba šiek tiek (bet ne per smarkiai) juos paploninti mėsos plaktuku, arba pradinio kepimo laiką (prieš uždedant obuolius) truputį pailginti. Atitinkamai, jei pjausniai plonesi, pradinio kepimo laiką šiek tiek patrumpinkite.
Kviečiu prisidėti prie pagalbos Ukrainai. Tą galime padaryti aukodami organizacijai "Blue Yellow" ir registruodamiesi "Striprūs kartu",. priimti ar pavežti bėgančius nuo karo. Mūsų visų vienybė ir pagalba Ukrainai yra nenusakomai svarbi!