INGREDIENTAI: Tešlai:
300 gramų kvietinių miltų
120 gramų sviesto (minkšto, kambario temperatūros)
100 gramų cukraus
2 vienetai kiaušinių trynių
2 šaukšteliai kepimo miltelių
1 šaukštelis vanilinio cukraus (arba vanilės ekstrakto)
60 mililitrų vandens (apytikriai, gali reikėti mažiau)
Įdarui:
600 gramų grietinės
500 mililitrų pieno
300 gramų konservuotų mandarinų (galima keisti konservuotais persikais ar abrikosais)
150 gramų cukraus
80 gramų kukurūzų krakmolo
1 šaukštelis vanilinio cukraus (arba vanilės ekstrakto)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Tešlai į dubenį įsijoti miltus, berti cukrų, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir išmaišyti. Sudėti kiaušinių trynius, sviestą ir maišyti iki kol tešla taps vientisa. Jei tešla per daug trapi, įpilti vandens, bet viso pilti neskubėkite - pilti reikėtų po mažą šlakelį nuolat minkant tešlą iki kol taps vientisa.
2.
Iš paruoštos tešlos suformuoti rutulį, jį suploti į diską, suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą pusvalandžiui pastovėti.
3.
Tešlai atšalus, įjungti orkaitę kaisti iki 170 C (katinimas - viršus+apačia, be vėjelio).
4.
Įdarui į dubenį berti kukurūzų krakmolą, cukrų ir vanilinį cukrų, išmaišyti. Nuolat maišant pakaitomis mažu pilti pieną ir dėti grietinę. Masė turėtų būti vientisa, be gumuliukų. Jid atrodys skysta - taip ir turi būti.
5.
Mandarinus sudėti į sietelį, kad nuvarvėtų skystis.
6.
Kepimo formos su nuimamais kraštais (naudojau 22 cm, bet puikiai tinka ir 24-26 cm skersmens) dugną ištiesti kepimo popieriumi, kraštus gausiai patepti sviestu.
7.
Imti du trečdalius tešlos ir iškočioti formos dydžio lakštą, atsargiai įtiesti į formą.
8.
Iš likusios tešlos iškočioti ilgą stačiakampį, tuomet jį perkelti į kepimo formą ir suformuoti pyrago kraštą. Gerai sulipinti dugną su tešlos šonais, kad neliktų jokių tarpelių ir įdaras neišbėgtų. Jei patogiau, galima iškočioti didelį lakštą ir įkloti į kepimo formą, kad iš karto užsidengtų dugnas ir kraštai. Pagrindą pabadyti šakute. Ant pagrindo išdėlioti pusę mandarinų. Įdarą dar kartą gerai išmaišyti ir supilti ant mandarinų.
9.
Pyragą dėti į iki 170 C laipsnių įkaitintos orkaitės vidurį. Kepti apie 30 minučių, tuomet išdėlioti likusius mandarinus ir kepti dar 30-40 minučių. Pyragas bus iškepęs, kai pajudinus formą, krašteliai bus sutvirtėję, o pyrago vidurys šiek tiek judės. Tikslus kepimo laikas priklauso nuo orkaitės, tad kepdami tortą stebėkite.
10.
Pyragą išimti iš orkaitės ir leisti visiškai atvėsti. Tuomet perkelti į šaldytuvą bent keletui valandų, jog sutvirtėtų. Šaldytuve laikyti iki tieksite.
Patarimai:
•
Vanduo tešlai. Vandens neskubėkite supilti, nes jo gali ir neprireikti. Tešla turi būti vientisa, kad būtų galima iškočioti. Jei yra biri, tuomet po truputį, nuolat minkant reikėtų pilti truputį vandens.
•
Sviestas. Sviestas turi būti minkštas, kambario temperatūros, bet jo tirpinti tikrai nereikia, tiesiog išėmus iš šaldytuvo palikti pastovėti apie 2 valandas (galima išimti ir iš vakaro). Jei norite, kad sviestas sušiltų greičiau, supjaustykite mažais kubeliais ir juos paskleiskite didelėje lėkštėje.
•
Konservuoti mandarinai. Jų rasite daugelyje didesnių prekybos centrų. Arba galite keisti konservuotais persikais, abrikosais ar konservuotais mangais. Turėtų pavykti ir su uogomis, svarbu, kad nebūtų daug skysčio, tad reikėtų gerai nusausinti ir nuvarvinti.
Kviečiu prisidėti prie pagalbos Ukrainai. Tą galime padaryti aukodami organizacijai "Blue Yellow" ir registruodamiesi "Striprūs kartu",. priimti ar pavežti bėgančius nuo karo. Mūsų visų vienybė ir pagalba Ukrainai yra nenusakomai svarbi!