INGREDIENTAI: 200 gramų cukraus
200 mililitrų grietinėlės (mažiausiai 30% riebumo)
100 mililitrų vandens (karšto)
1 žiupsnelis druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Karamelei gaminti naudokite aukštą puodą, nes virdama ji smarkiai putoja ir gali nudeginti. Idealu - 3-4 litrų dydžio puodas.
2.
Į puodą berkite cukrų, žiupsnelį druskos, supilkite karštą vandenį. Dėkite ant vidutinės ugnies ir maišykite šaukštu ar šluotele, kol cukrus ištirps. Kai vanduo užvirs ir ims burbuliuoti, maišyti jau nebegalima, bet kol neužvirė, būtent ir laikas pasirūpinti, jog visas cukrus ištirptų. Tada sirupas karamelizuosis lygai ir tobulos karamelės gamyba bus juokų darbas.
3.
Kai vanduo užvirs, maišyti nustokite ir truputį padidinkite ugnį. Leiskite sirupui virti iki jis ims keisti spalvą į gelsvą (man paprastai trunka 7-8 minutes nuo užvirimo). Kad karamelizuotųsi tolygiai, galite puodą šiek tiek pasukioti, lengvai paversti kairėn ar dešinėn, svarbu tik nemaišykite šaukštu.
4.
Iš pradžių sirupas įgaus gelsvus tonus, jie pamažu ryškės, judės link šviesaus gintaro spalvos, o tada link tamsesnio, sodresnio gintaro spalvos. Jeigu mėgstate švelnią karamelę, puodą nuimkite nuo ugnies, kai sirupas bus sodrios, bet šviesesnės spalvos. Jeigu mėgstate stipresnio skonio, nuimkite kai bus kiek tamsesnės gintarinės. Tik nesudeginkite sirupo, tamsiai rudas jis tapti neturi, o čia tik kelių sekundžių reikalas nuo sodriai gintarinės spalvos :)
5.
Nuimkite puodą nuo ugnies ir intensyviai maišydami ilgu mediniu šakštu supilkite kambario temperatūros grietinėlę. Sirupas labai suputos (todėl ir reikalingas aukštas puodas!), taip ir turi būti, tiesiog intensyviai maišykite, kol putojimas nurims.
6.
Puodą su karamele grąžinkite ant ugnies ir maišydami pakaitinkite apie 1-2 minutes virš nedidelės kaitros, kad karamelė truputį sutirštėtų (tik truputėlį, nes vėsdama ji smarkiai tirštės).
7.
Viskas, karamelė paruošta! Kiek pravėsusią supilkite į stiklainiuką ar kitą indą.
8.
Šaldytuve karamelę galite drąsiai laikyti 2-3 mėnesius, jeigu tiek sugebėsite :) O perdėjus į šaldiklį galima laikyti kad ir metus.
Patarimai:
•
Jeigu karamelei atvėsus ji atrodo per skysta, maišydami pakaitinkite virš vidutinės ugnies ir sutirštės. O jeigu per tiršta, įpilkite šlakelį verdančio vandens ir gerai išmaišykite.
•
Į dar karštą karamelę labai tinka tinka įmaišyti šlakelį vanilės esencijos ar žiupsnelį cinamono ar kito mėgiamo prieskonio.
•
Jeigu druskos dėsite daugiau (ne žiupsnelį, o pusę ar net visą šaukštelį), turėsite gurmanišką sūrios karamelės padažą (angl. salted caramel sauce).
•
Šaldiklyje karamelė į ledą nesušąla, tad aš dažnai vienu kartu išverdu didesnį karamelės kiekį ir ten laikau, o prireikus tiesiog šaukštu pasikabinu, kiek reikia, ir pašildau karšto vandens vonelėje arba trumpai mikrobangėje, kad suskystėtų.