INGREDIENTAI: Tešlai:
320 gramų kvietinių miltų (paprastų, ne ekstra ar karališkų)
200 mililitrų pieno
35 gramai sviesto
0.5 šaukštelio druskos
Įdarui:
500 gramų vištienos faršo (arba kitos mėgiamos mėsos)
1 vienetas svogūnų (nedidelio)
1 skiltelė česnako
1 šaukštelis džiovinto čiobrelio (nebūtina)
šiek tiek druskos
šiek tiek pipirų
Virimui:
1.5 litro sultinio (naudojome Gallina Blanca vištienos skonio)
Padažui:
180 gramų varškės 9%
180 gramų jogurto, natūralaus
2 skiltelės česnako
pagal skonį druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Pieną supilti į prikaistuvį. Ten pat sudėti sviestą ir suberti druską. Maišant kanitinti iki pienas užvirs.
2.
Šį karštą mišinį pilti ant miltų ir gerai išmaišyti. Luktelti kelias minutes, kad masė atvėstų, o tada užminkyti tešlą. Minkyti reikėtų bent 7-10 minučių, kad tešla būtų vientisa, elastinga. Dubenį su tešla uždengti rankšluostėliu ir palikti pastovėti apie 15 minučių (galima šį žingsnį praleisti, bet pastovėjusi tešla geriau kočiojasi).
3.
Tuo tarpu pasiruošti koldūnų įdarą. Maltą vištieną sudėti į dubenį. Įtarkuoti svogūną, česnaką, berti čiobrelius, pagal skonį pagardinti druska bei pipirais ir gerai išmaišyti.
4.
Imti po gabalą tešlos ir plonai iškočioti (1-2 mm storio). Puodeliu arba stikline išspausti apskritimus. Į kiekvieno apskritimo centrą dėti po šaukštelį vištienos įdaro. Apskritimą sulenkti per pusę formuojant pusmėnulį ir spaudžiant pirštais gerai suklijuoti kraštelius (jeigu sunkiau liptų, patepkite trupučiu vandens). Tada pusmėnulio galus sujungti vieną su kitu kaip parodyta video.
5.
Puode užvirinti vandį ir jame ištirpinti sultinio kubelius. Į verdantį vandenį sudėti paruoštus virtinukus ir virti ant vidutinės ugnies apie 7-8 minutes. Tada išgriebti kiaurasamčiu.
6.
Šiuos virtinukus labai skanu valgyti su pikantišku varškės padažu, kuris ruošiamas be galo paprastai. Į dubenį beriama varškė, dedamas jogurtas, įspaudžiamas česnakas, dedama pagal skonį druskos ir viskas sutrinama iki vientiso kremo.
Patarimai:
•
Kad virtinukai ar koldūnai virdami neplyštų, jų tešlai naudokite paprastus aukščiausios rūšies miltus, bet ne kepiniams skirtus ekstra ar karališkus. Aukščiausios rūšies miltai turi daugiau glitimo, tad tešla geriau kočiosis ir išvirs tvirtesnė.
•
Kad virtinukai ar koldūnai virdami nesuliptų, vienu metu jų nevirkite labai daug. Geriau virkite per kelis kartus ar keliuose puoduose.
•
Paruoštus virtunukus galite užšaldyti. Juos vienu sluoksniu išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos medinės lentelės ir dėkite į šaldymo kamerą. Kai sušals, perdėkite į šaldymui skirtus maišelius.