INGREDIENTAI: 600 gramų kvietinių miltų
370 mililitrų vandens (šilto)
200 gramų raugo (galima ruošti pagal šį receptą)
75 gramai cukraus
40 gramų sviesto (arba taukų)
10 gramų druskos (1 šaukštelio su kaupu)
šiek tiek aliejaus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Į dubenį sudėkite miltus, raugą, sviestą, cukrų, druską, įpilkite šiltą vandenį ir gerai šaukštu arba ranka sumaišykite viską iki vientisos masės. Minkyti nereikia, nes tešlą vėliau lankstysime pirmo kildinimo metu.
2.
Patepkite dubenį aliejumi. Rankas irgi patarčiau patepti aliejumi, nes tešla bus gan lipni. Perkelkite tešlą į dubenį ir suformuokite jame iš jos kamuolį (tiesiog lenkite tešlą nuo kraštų į vidų sukdami dubenį ratu ir kai suformuosite kamuolį apverskite jį) ir palikite pakilti 30 min. - 1 val.
3.
Patepame kočiojimo kilimėlį aliejumi ir perkeliame ant jo tešlą. Vietoje aliejaus galima naudoti ir miltus, tik nepadauginkite su jais... nes tešla bus lipni. Jei panaudosite per daug miltų, duona bus sausoka...
4.
Padalinkite tešlą į 3 lygias dalis. Patepkite kepimo formą sviestu. Paimkite vieną dalį tešlos, patapšnokite ją ir suformuokite apvalų blyną. Suformuokite iš jo kamuoliuką. (Lenkite tešlos kraštus į vidų). Perkelkite jį į kepimo formą. Pakartokite su likusiomis 2 dalimis. Uždenkite švariu drėgnu rankšluosčiu arba maistine plėvele ir palikite pakilti 6-8 val. (arba šiltoje vietoje 6 val.). Duona puikiai iškyla.
5.
Įkaitinkite orkaitę iki 190- 200 C laipsnių. Į mažą keramikinį indelį įpilkite vandens ir pašaukite kartu su kepimo forma į orkaitę. Kepkite 50-60 min. Po 10 min. išimkite indelį su vandeniu. Vanduo buvo reikalingas, kad orkaitėje susidarytų garai. Garai leidžia duonai tolygiau ir geriau pakilti orkaitėje ir padeda suformuoti traškesnę plutelę.
6.
Kai duona iškeps, išimkite iš kepimo formos ir atvėsinkite ant grotelių.