INGREDIENTAI: Tešlai:
500 gramų miltų
2 vienetai kiaušinių
100 gramų sviesto
100 gramų natūralaus medaus
100 gramų cukraus
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštelis prieskonių meduoliams (gvazdikėliai, kardamonas, cinamonas, muskatas)
Glazūrai:
500 gramų cukraus pudros
200 gramų saldainių (naudojau karamelinius ledinukus)
90 gramų kiaušinių baltymų
1/3 šaukštelio citrinos rūgšties
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Medų, cukrų ir sviestą šildome kartu, kol viskas suskystėja ir išsimaišo. Atvėsiname, įmušame kiaušinius ir išmaišome.
2.
Dedame persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir prieskoniais, išmaišome, išminkome tešlą, galima ir daugiau pridėti miltų, jei reikia, bet tada bus kepinys kietesnis.
3.
Tešlą dedame 2-3 val. į šaldytuvą, geriausiai būtų laikyti per naktį.
4.
Tešlą nedideliais gabaliukais kočiojame ant miltais pabarstytos lentos apie 3-4 mm storio.
5.
Išpjauname norimas formas ir kepame iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.
6.
Iškeptus meduolius sudedame į sandarų indą, kad atvėstų.
7.
Jei norėsite langelius ,,įstiklinti", tai , prieš kepant, susmulkintą karamelę (ledinukus saldainius) suberiame į lango išpjautą ertmę. Nebijokite pilti su kaupu, nes kepant sumažėja kiekis, jei nedaug pribersit, suskils ,,langai" arba liks neužpildytos skylutės.
8.
Glazūrai cukraus pudrą persijoti, pridėti baltymus ir plakti elektriniu plakikliu vidutiniu greičiu 7 min., ne mažiau. Skiesti iki reikiamo tirštumo su kiaušinio baltymu. Namelio sienų ir stogo sulipdymui glazūros skiesti nereikia, greitai stingsta.
9.
Dedame paruoštą glazūrą į konditerinį maišelį su apvaliu antgalio galu, arba tiesiog į politileninį maišelį, prakerpame jo galiuką ir formuojame namelį. Namelį formuojame, sulipdome glazūra sienas, stogą, o paskui glazūruojame pagal savo skonį ir fantaziją.
10.
Į vidų įdėta led žvakutė gražiai šviečia ir spindi ,,įstiklinti" langai, šventės ir stalo puošmena.