INGREDIENTAI: 500 gramų maskarponės sūrio
400 gramų karamelizuoto kondensuoto pieno (Rududu arba pačių virto)
200 gramų biskvitinių sausainių ("Damų pirštelių")
300 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo
1 stiklinė kavos
50 mililitrų brendžio (galima ir nedėti)
Papuošimui:
šiek tiek kakavos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Kremui maskarponę šaukštu arba mikseriu gerai išsukti su karamelizuotu kondensuotu pienu iki visiškai vientisos masės, jog nebūtų gumuliukų. Lengviausiai išsisuks, jeigu abu ingredientai bus kambario temperatūros.
2.
Grietinėlę išplakti iki standumo ir atsargiai įmaišyti į karamelinį maskarponės kremą.
3.
Kavą sumaišyti su brendžiu ir supilti į šiek tiek platesnį dubenėlį ar lėkštę. Patogiausia, jeigu dubenėlis būna šiek tiek (bet nedaug) platesnis už biskvitinį sausainį, tada bus labai patogu juos ten mirkyti, bet nepermirkyti per gausiai.
4.
Aš paprastai tiramisu darau pailgame daugmaž 20x30 cm inde, bet drąsiai galite daryti ir kitokios formos inde arba torto formoje atsegamais kraštais. Tiesiog darant torto formoje reikės truputį apipjaustyti sausainius, pritaikant juos prie formos ir tikriausiai pakaks mažesnio sausainių kiekio.
5.
Imti po vieną biskvitinį “Damų pirštelį“ ir jį iš abiejų pusių trumpai pamerkti į kavą. Merkite ir ištraukite greitai, tik kad sausainis būtų sulvilgytas, bet neištižtų. Pamirkytą sausainį dėkite į formą ir taip padenkite sausainukais visą formos plotį vienu sluoksniu.
6.
Tada ant sausainių dėkite pusę karamelinio kremo. Ant kremo vėl dėkite sluoksnį kavoje pamirkytų sausainių, o ant jų - likusį kremą. Gražiai išlyginkite skanėsto viršų.
7.
Dėkite į šaldytuvą sustingti. Tiramisu man būna pats skaniausias, kai pastovi šaldytuve bent per naktį ir skoniai susijungia.
8.
Prieš patiekiant galima pabarstyti kakava ar tarkuotu šokoladu ar kažkaip kitaip papuošti, jeigu tik norisi.
9.
Pastabos: - Šis tiramisu gana saldus, bet man tas visas saldumas čia labai tinka, nes puikiai susibalansuoja su kavos karstelėjimu. Bet jeigu mėgstate mažiau saldžiai, Rududu dėkite ne visą indelį, o pavyzdžiui, pusę. - Vietoje brendžio taip pat tinka romas ar amareto likeris. Galite alkoholio ir visai nedėti, skanu būna ir be jo. - Jeigu nemėgstate kavos, vietoje jos sausainių suvilgymui galite naudoti kakavą ar stiprią juodą arbatą. - Pats skaniausias šis tortas man būna su namuose išsivirtu Rududu (virtu dvi valandas), bet jeigu tokio neturite, drąsiai naudokite pirktinį.