INGREDIENTAI: 2 kilogramai pomidorų (gerai prinokusių)
800 gramų paprikos
2 galvos česnako
150 gramų kalendros (šviežios, ar petražolių)
0.5 stiklinės vandens
2 vienetai aitriųjų pipirų (ar pagal skonį)
2 šaukštai vyno acto
1 šaukštas maltos kalendros
1 šaukštas druskos
1 šaukštas maltos ožragės (nebūtina)
1 žiupsnelis aitriosios paprikos miltelių
1 žiupsnelis malto serenčio (nebūtina)
2 šaukštai cukraus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Pomidorus perpjauti į keturias dalis, išpjauti kotelius. Sudėti į didelį puodą storu dugnu.
2.
Paprikas išdoroti, išvalyti sėklas, supjaustyti stambiais kubeliais. Sudėti į puodą prie pomidorų.
3.
Aitriuosius pipirus išvalyti nuo sėklų, smulkiai supjaustyti. Sudėti į puodą.
4.
Į puodą pilti vandenį, uždengti dangčiu, kaitinti ant vidutinės kaitros, kol užvirs. Kaitrą sumažinti iki minimalios ir toliau virti uždengus, dažnai permaišant. Virti reikia ilgai, 1-1,5 val., kol tūris sumažės maždaug trečdaliu, daržovės suvirs.
5.
Suvirusias daržoves nukelti nuo kaitros ir palikti atvėsti uždengtame puode kelias valandas.
6.
Atvėsusias daržoves pertrinti. Galima sutrinti tiesiog puode, rankiniu elektriniu trintuvu (blenderiu). Jeigu norite, kad padažo konsistencija būtų tolygesnė, pertrinkite per sietelį, kad neliktų pomidorų sėklyčių, odelių.
7.
Gautą pertrintą, skystoką padažą vėl grąžinkite ant ugnies ir virkite atidengtame puode ant minimalios ugnies, kad kiek nugaruotų, sutirštėtų. Virti reikėtų 15-20 min.
8.
Į padažą sudėti permaltą arba spaustuku perspaustą česnaką, kartu su česnakais sumaltą arba labai smulkiai sukapotą kalendrą. Taip pat į padažą dėkite maltus, džiovintus prieskonius, cukrų, druską, pilkite actą. Virkite atvirame puode dar 5-10 min.
9.
Supilstyti verdantį padažą į sterilius, dar šiltus iškaitintus stiklainėlius ir sandariai užsukite steriliais dangteliais, apverskite, šiltai apklokite ir palikite lėtai vėsti pernakt.
Patarimai:
•
Atvėsusius stiklainėlius laikyti vėsiame rūsyje.