AKCIJOS: Rodyti akcijas TAIP NE Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI: Pagrindui:
200 gramų avižinių dribsnių (paprastų, ne greito paruošimo)
180 gramų minkštų datulių
1 šaukštas kokosų aliejaus
1 šaukštelis citrinos žievelės (tarkuotos)
1 žiupsnelis druskos
Kremui:
300 gramų anakardžių riešutų
120 gramų kokosų aliejaus
6 šaukštai klevų sirupo
5 šaukštai citrinų sulčių
2 šaukšteliai citrinos žievelės (tarkuotos)
1 šaukštelis vanilės esencijos
Paruošimo būdas: Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Anakardžius užpilu karštu vandeniu ir palieku bent dvi valandas (galima ir ilgiau) išbrinkti ir suminkštėti. Išbrinkusius nusunkiu.
2.
Torto pagrindui į trintuvą dedu avižinius dribsius, smulkiai tarkuotą citrinos žievelę ir žiupsnelį druskos. Sutrinu iki rupių miltų konsistencios. Beriu šviežias datules (prieš tai išimu kauliukus), pilu šaukštą kokosų aliejaus (ištirpinto, kad būtų skystas) ir trinu nedideliu greičiu iki susidarys lipni masė. Jeigu datulės sausesnės, gali reikėti įpilti vieną-du šaukštus vandens.
3.
Avižinių dribsnių masę beriu į apvalią formą (naudojau 20 cm skersmens gana negilią išimamu dugnu) ir spausdama rankomis suformuoju pagrindą bei kraštelius. Padedu į šaldytuvą, kad truputį sutvirtėtų, kol ruošiu kremą.
4.
Kremui į trintuvą beriu išmirkusius anakardžius, pilu citrinos sultis, klevų sirupą, tarkuotą citrinos žievelę ir vanilės esenciją. Iš pradžių trinu nedideliu greičiu, vis nubraukdama riešutus nuo sienelių link trintuvo ašmenų. Kai masė tampa vientisesnė, greitį padidinu. Trinti reikia iki vientisos, glotnios konsistencijos. Tai šiek tiek užtrunka, būkite kantrūs :)
5.
Trintuvo varikliui tebesisukant pamažu pilu kokosų aliejų (ištirpintą, bet jokiu būdu ne karštą). Supylus kremas sutirštėja, taip ir turi būti. Paragauju, ar patinka skonis. Jeigu norisi saldžiau ar rūgščiau, galima įpilti dar šiek tiek klevų sirupo ar citrinos sulčių.
6.
Kremą supilu ant torto pagrindo. Mentele išlyginu paviršių ir dedu tortą į šaldytuvą bent 6-7 valandoms (geriausia - nakčiai), kad sustingtų.
7.
Sustingusį tortą galite puošti kaip tik norisi - aš papuošiau citrinų riekelėmis, kokosų drožlėmis ir smulkintais riešutais. Bet net ir be papuošimų tortas be galo skanus!
Patarimai:
•
Tortą laikykite šaldytuve, nes ilgiau pastovėjęs kambario temperatūroje jis, kaip ir dauguma kremiškų natūralių tortų, suminkštėja.
•
Jeigu klevų sirupą keistumėte kietesės konsistencijos medumi, kokosų aliejaus galite dėti šiek tiek mažiau.
•
Jeigu didintumėte klevų sirupo ir/ar citrinų sulčių kiekį, proporcingai padidinkite ir kokosų aliejaus kiekį, jog tortas gerai sustingtų.