AKCIJOS: Rodyti akcijas TAIP NE Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI: Šviesiai tešlai:
240 gramų kvietinių miltų
220 gramų cukraus
200 mililitrų pieno
125 gramai sviesto (+ truputis formai patepti, minkšto)
2 vienetai kiaušinių
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštelis vanilinio cukraus
1 žiupsnelis druskos
Tamsiai tešlai:
110 gramų cukraus
100 gramų kvietinių miltų
100 mililitrų pieno
65 gramai sviesto (+ truputis formai patepti, minkšto )
1 vienetas kiaušinių
40 gramų kakavos
1 šaukštelis vanilinio cukraus
0.5 šaukštelio kepimo miltelių
1 žiupsnelis druskos
Kremui:
500 gramų kreminės varškės
397 gramai kondensuoto pieno, saldinto (1 skardinės)
420 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo
Sirupui:
100 mililitrų vandens (šalto, virinto)
1 šaukštas cukraus
Griliažui:
400 mililitrų cukraus
180 gramų žemės riešutų (kepintų, be luobelių, susmulkintų)
Papuošimui:
120 gramų juodojo šokolado
Paruošimo būdas: Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Šviesiai tešlai miltus, kepimo miltelius, druską suberiame į vieną dubenį ir persijojame bent du kartus.
2.
Kitame inde cukrų ir vanilinį cukrų su sviestu išplakame iki purumo ir įmušame po vieną kiaušinį, kiekvieną kartą gerai išplakdami. Visą sviesto masę plakame apie 5 min.
3.
Į sviesto masę supilame pusę miltų mišinio ir išmaišome su šaukštu ar mentele, bet ne elektriniu plakikliu. Po to supilame pieną į sviesto masę. Vėl lengvai išmaišome. Suberiame likusį miltų mišinį ir išmaišome.
4.
Kepimo formos dugną (naudojau 26 cm skersmens) išklojame kepimo popieriumi, šonus aptepame sviestu. Paruoštoje kepimo formoje paskirstome tešlą ir kepame iki 160 C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min. Patikrinti mediniu iešmeliu - įsmeigti ir ištraukti, jei ištrauktas iešmelis sausas, biskvitas iškepė. Jeigu aplipęs tešla - kepti dar 5 - 7 minutes ir vėl tikrinti. Iškepusį biskvitą visiškai atvėsiname ir perpjauname į dvi dalis.
5.
Šokoladiniam biskvitui miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską suberiame į vieną dubenį ir persijojame bent du kartus.
6.
Kitame inde cukrų ir vanilinį cukrų su sviestu išplakame iki purumo ir įmušame po vieną kiaušinį, kiekvieną kartą gerai išplakdami. Visą sviesto masę plakame apie 5 min.
7.
Į sviesto masę supilame pusę miltų mišinio ir išmaišome su šaukštu ar mentele, bet ne elektriniu plakikliu. Po to supilame pieną į sviesto masę. Vėl lengvai išmaišome. Suberiame likusį miltų mišinį ir išmaišome.
8.
Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus aptepame sviestu. Paruoštoje kepimo formoje paskirstome tešlą ir kepame iki 160 C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Patikrinti mediniu iešmeliu - įsmeigti ir ištraukti, jei ištrauktas iešmelis sausas, biskvitas iškepė. Jeigu aplipęs tešla - kepti dar 5 minutes ir vėl tikrinti. Iškepusį biskvitą visiškai atvėsiname.
9.
Kreminę varškę šaukštu sumaišome su kondensuotu pienu.
10.
Grietinėlę išplakame iki standumo ir atsargiai įmaišome į varškės masę.
11.
Sirupui vieną šaukštą cukraus užpilame verdančiu vandeniu, išmaišome, kad cukrus ištirptų ir atvėsiname.
12.
Griliažą reikėtų pasidaryti iš anksto, bent jau dieną prieš torto gamybą. Cukrų sudedame į keptuvę, ar puodą su storu dugnu ir nesvylančiu paviršiumi. Kaitiname tol, kol cukrus ištirps ir pasidarys sodrios gintaro spalvos (neišsigąskite, kai cukrus sušoks į gabalus, jis vistiek ištirps).
13.
Į ištirpusį cukrų suberiame riešutus, išmaišome ir greitai supilame į foliją išklotą skardą. Reikia viską daryti labai greitai, nes masė su riešutais žaibiškai stingsta ir atsargumo reikia, nes masė yra labai karšta. Paliekame galutinai atvėsti (galime įdėti į šaldytuvą) ir sukietėti.
14.
Sukietėjusį griliažą susmulkiname kočėlu arba smulkintuvu.
15.
Surenkame tortą. Pirmąjį šviesų biskvito lakštą dedame ant torto lėkštės, palaistome sirupu, dedame ¼ kremo, paviršių išlyginame, apibarstome griliažu. Ant viršaus dedame tamsų biskvitą, palaistome sirupų ir vėl dedame ¼ kremo, apibarstome griliažu. Ir ant viršaus dedame paskutinį, šviesų biskvito lakštą, ¼ kremo ant viršaus ¼ - ant torto šonų.
16.
Visą torto paviršių gausiai apibarstome griliažu. Palaikome šaldytuve mažiausiai apie 3 val. (geriausia per naktį), kad tortas sutvirtėtų.
Patarimai:
•
Jei norite tortą papuošti šokoladiniu kaspinu, jo gaminimą pamatysite šiame video
•
Kitą kartą į kremą pridėčiau 1 v. š. ištirpintos želatinos, kad kremas būtų standesnis.