AKCIJOS: Rodyti akcijas TAIP NE Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI: 500 gramų miltų
250 gramų pieno (arba vandens)
100 gramų cukraus (arba pagal skonį)
100 gramų sviesto (arba aliejaus)
2 vienetai kiaušinių trynių (nebūtina, bet skaniau)
1 sauja aguonų
25 gramai mielių (galima daugiau)
5 gramai druskos
Paruošimo būdas: Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Jeigu kūčiukus gaminamte Kūčių vakarienei, vietoje pieno naudokite vandenį, vietoje tirpinto sviesto - aliejų, o trynių nedėkite. O jeigu norite tiesiog paskanauti ir pasimėgauti artėjančių švenčių nuotaika, receptą naudokite pagerintą, bus dar skaniau.
2.
Į dubenį išsijojami miltai. Viduryje padaroma duobutė. Pienas (arba vanduo) pašildomas, į jį supilamos su trupučiu cukraus ištrintos mielės, pamaišoma ir supilama į miltuose padarytą duobutę. Miltų į skystį primaišoma tik tiek, kad viduryje tešla pasidarytų rūgščios grietinės tirštumo. Tešla apiberiama šonuose likusiais sausais miltais, uždengiama ir pastatoma kilti, kol ji išsiveržia pro miltus.
3.
Per tą laiką ištrinami tryniai (jeigu naudojami) su cukrumi, ištirpinami riebalai, paruošiami priedai, skardos.
4.
Kai įmaišalas iškyla (praplyšta tas kalnelis apipiltas sausais miltais), į jį sudedami visi paruošti priedai, tešla išminkoma ir kildinama apie 1 val.
5.
Iš pakilusios tešlos formuojami kūčiukai - galima iškočiojus gabalą pjaustyti mažais kvadratėliais, arba tarp rankų suvoliojus 'kirmėles' pjaustyti jas mažomis riekelėmis.
6.
Kepame iki 180-190 C įkaititoje orkaitėje, vidurinėje orkaitės lentynoje, apie 12-15 min. kol gražiai paruduos. Jei kepsite trumpiau ir žemesnėje temperatūroje - bus minkšti.