AKCIJOS: Rodyti akcijas TAIP NE Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI: Tešlai:
300 gramų miltų
180 gramų sviesto (šalto)
3 šaukštai cukraus pudros
2 šaukštai vandens (ledinio)
1 žiupsnelis druskos
Įdarui:
600 gramų varškės 9% (geriau sausesnės)
200 gramų grietinės, 30% riebumo
300 gramų kondensuoto pieno, saldinto
3.5 vieneto obuolių
3 vienetai kiaušinių (didesnių)
2 šaukštai krakmolo
1 šaukštelis vanilinio cukraus
Paruošimo būdas: Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukraus pudrą. Tada į miltus įtarkuokite (aš tarkavau burokine tarka) šaltą sviestą ir pirštais jį trupinkite su miltų mišiniu iki tešla bus panaši į smulkius duonos trupinius. Tada supilkite ledinį vandenį (jo gali reikėti ir kiek daugiau ar mažiau) iki tešla sulips, kai ją suspausite pirštais, o ne trupės.
2.
Apvalią kepimo formą atsegamais kraštais (naudojau 24 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi ir joje rankomis formuokite pyrago pagrindą, t.y. tiesiog paskirstykite tešlą ant formos dugno ir sienelių, suformuodami maždaug 4-5 cm kraštelius. Subadykite pagrindą šakute ir šaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę 8-10 minučių, kol pagrindas lengvai paruduos. Beje, kad pagrindas iškeptų lygesnis, galite prieš dėdami į orkaitę jį užkloti kitu kepimo popieriaus lapu ir ant jo užberti pupelių ar žirnių.
3.
Kol kepa pagrindas, pasigaminkite įdarą - varškę ir grietinę sudėkite į dubenį ir elektriniu trintuvu sutrinkite iki vientisos konsistencijos, kad neliktų varškės grūdelių. Įmaišykite kondensuotą pieną. Po vieną įmuškite kiaušinius, gerai išmaišydami po kiekvieno. Įmaišykite persijotą krakmolą ir vanilinį cukrų. Tik geriausiai maišykite tiesiog šaukštu, mikserio čia nereikia, kad nepermaišytumėte tešlos, nes kitaip pyrago viršus kepant gali suskilinėti.
4.
Varškės masę pilkite ant tešlos pagrindo ir šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 20 minučių.
5.
Per tą laiką pasiruoškite obuolius - juos perpjaukite pusiau (lupti nereikia), išimkite sėklalizddžius ir viršuje padarykite po 5-6 negilias išilgines įpjovas.
6.
Po dvidešimties minučių kepimo ant šiek tiek patvirtėjusio varškės įdaro viršaus atsargiai išdėliokite obuolių puseles. Tada orkaitės kaitrą sumažinkite iki 160 laipsnių ir kepkite pyragą dar apie 40 minučių. Tada orkaitę išjunkite, jos dureles truputį praverkite ir leiskite pyragui visiškai atvėsti orkaitėje, kad varškės įdaras sutvirtėtų.
7.
Galima pyragą valgyti iškart, bet pats skaniausias jis man būna bent porą valandų (o idealu - per naktį) pastovėjęs šaldytuve. Tada įdaras tampa visiškai kreminiu ir labiau primena ne pyragą, o tortą :-)