Porcijų skaičius: 12
AKCIJOS: Rodyti akcijas TAIP NE Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI: Trupiniams:
300 gramų miltų
100 gramų sviesto
80 mililitrų pieno
1 vienetas kiaušinių
2 šaukštai cukraus
1 šaukštelis kepimo miltelių
100 gramų riešutų
Kremui:
400 gramų karamelizuoto kondensuoto pieno (Rududu arba pačių virto)
100 gramų sviesto
Paruošimo būdas: Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Minkštą kambario temperatūros sviestą išsukti su kiaušiniu ir cukrumi. Tą darant sviestas sukris mažais gabalėliais, čia viskas gerai, nes taip ir turi būti pagal užmanymą :)
2.
Į sviesto-kiaušinių masę supilkite pieną ir išmaišykite. Suberkite persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir užminkykite tešlą. Ji turėtų labai nelipti prie rankų, bet ir būti nekieta. Padalinkite tešlą į dvi lygias dalis, suformuokite iš jų rutulius, įsukite juos į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą valandai (arba į šaldymo kamerą 15-20 minučių), kad tešla sukietėtų.
3.
Tešlai sustingus, ištraukite vieną jos kamuoliuką ir jį sutarkuokite per stambią tarką ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Stenkitės tarkuoti taip daugmaž vienu sluoksniu, kad trupiniai smarkiai nesuliptų į gumulą. Šaukite juos į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite iki gražiai pagels (tas turėtų užtrukti apie 15-20 minučių). Taip pat iškepkite ir likusią tešlą.
4.
Atvėsusius trupinius truputį pagrūskite, kad neliktų labai sukibusių didesnių gabalėlių, ir sumaišykite su pasmulkintais riešutais (galite riešutus prieš tai dar šiek tiek pakepinti sausoje keptuvėje, jog skonis būtų stipresnis).
5.
Kremui prikaistuvyje ant nedidelės ugnies ištirpinkite sviestą. Sudėkite karamelizuotą kondensuotą pieną ir kaitinkite, vis pamaišydami kol masė gausis daugmaž vientisa. Man tas trunka apie 10-15 minučių (su pačios virtu Rududu būna greičiau, su parduotuviniu trunka ilgiau). Jeigu lieka mažų Rududu gabaliukų, paplakite kremą šluotele ar plakikliu, kol jis dar karštas.
6.
Karštą karamelinį kremą sumaišykite su sausainių-riešutų trupiniais. Gerai išmaišykite, kad masė tolygiai pasiskistytų ir palikite atvėsti.
7.
Iš gautos masės pyragėlius galite formotuoti rankomis darydami norimą formą, arba galite paimti taurelę ar mažą kavos puodelį smailiu dugnu, jį iškloti maistine plėvele ir standžia spusteldami, kad neliktų tarpų, į jį pridėti trupininės masės. O tada timpteldami už maistinės plėvelės kraštų pyragiuką išimkite. Ir taip padarykite su visais pyragėliais. Beje, jeigu masė sunkiai laikytų formą, galite ją šiek tiek palaikyti šaldytuve, ji gana greitai tvirtėja.
8.
Paruoštus pyragėlius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės ar medinės lentelės ir padėkite į šaldytuvą bent porai valandų (o geriausiai - nakčiai), jog jie sutvirtėtų ir skoniai susigertų.
9.
Sutvirtėjusius pyragėlius, jeigu norisi, dar galima papuošti tirpintu šokoladu, bet tas nėra būtina.
10.
P.S. - Patys skaniausi šie pyragaičiai būna su namuose išsivirtu "Rududu" (kaip jį virti skaitykite čia), bet jeigu nespėjate, galima naudoti ir pirktinį. - Jeigu nespėjate išsikepti trupinių, galima vietoje jų naudoti sausainius, kaip kad tinginiui, bet aišku, su naminiais trupinukais bus skaniau. - Riešutų galima ir nedėti, nors jų traškumas čia labai tinka. Arba galima vietoje jų įdėti saulėgrąžų arba porą šaukštų aguonų.