Porcijų skaičius: 8
AKCIJOS: Rodyti akcijas TAIP NE Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI: Biskvitui:
2 stiklinės miltų
1 stiklinė cukraus
2 stiklinės kefyro
40 gramų sviesto
4 šaukštai kakavos
2 vienetai kiaušinių
2 šaukšteliai sodos (būtinai būtent sodos, ne kepimo miltelių)
Kremui:
600 gramų grietinės (30 arba 40 proc. riebumo)
4 šaukštai cukraus pudros
20 gramų želatinos
1 šaukštas citrinų sulčių
1 šaukštelis vanilinio cukraus
Paruošimo būdas: Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Želatiną užilame trupučiu šalto vandens (kad būtų per 1-2 cm virš želatinos) ir paliekame išbrinkti, kol kepsime biskvitus.
2.
Į kambario temperatūros kefyrą suberiame sodą, gerai išmaišome ir paliekame 5 minutes pastovėti, kad soda tikrai gerai nusigesintų. Tuo tarpu kiaušinius išplakame su cukrumi iki purumo. Į kiaušinius supilame kefyrą bei ištirpintą bei atvėsintą sviestą ir gerai išmaišome. Pamažu, lengvai plakdami šluotele, sudedame pesijotus miltus, sumaišytus su kakava. Viską gerai išmaišome, kad tešla būtų vientisa. Ji bus tokia poskystė, kaip blynams. Taip ir turi būti.
3.
Tešlą padaliname į tris dalis. Pirmą trečdalį pilame į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (naudojau 24 cm skersmesns apvalią) ir kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių arba kol iškeps (ar iškepęs, patikrinkite įsmeigdami medinį pagaliuką - jeigu ištrauksite švarų, vadinasi iškepė). Iškepus leiskite biskvitui truputį atvėsti formoje,o galutinai atvėsinkite ant grotelių. Taip iškepkite visus tris biskvitus. Galima kepti ir vieną storą biskvitą, bet man paprasčiau kepti tris, tada nereikia pjaustyti :)
4.
Išbrinkusią želatiną ištirpiname virš garų vonelės arba virš nedidelės ugnies nuolat maišydami (neleiskite užvirti, nes nesustings) ir paliekame atvėsti. Kol vėsta želatina, kremui išplakame grietinę su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir citrinos sultimis. Plakdami įmaišome atvėsusią želatiną. Paragaujame, ar kremui pakanka saldumo bei rūgštelės, jeigu kažko trūksta, pridedame. Jeigu kremas atrodo kiek per skystas biskvitams tepti, palaikykite jį šiek tiek šaldytuve, jis greitai standėja.
5.
Kai biskvitai visiškai atvėsta, jų pačias viršūneles nupjauname ir atsidedame trupiniams. Biskvitus sulaistome trupučiu juodos lengvai saldintos arbatos (arba tiesiog lengvai saldinto vandens) ir pertepame grietinės kremu. Viršutinį lakštą taip pat aptepame kremu. Tortuko viršų ir šonus apibarstome biskvito trupiniais.
6.
Paliekame tortą pastovėti šaldytuve bent per naktį, kad skoniai susigertų. O pastovėjęs ilgiau tortas būna dar skanesnis.