Porcijų skaičius: 6
INGREDIENTAI: Tešlai:
250 gramų sviesto (kambario temperatūros)
250 gramų miltų
4 vienetai kiaušinių (kambario temperatūros)
3 vienetai citrinų (reikės tarkuotos žievelės)
200 gramų cukraus
1 šaukštas rozmarino (smulkintų)
1.5 šaukštelio kepimo miltelių
0.25 šaukštelio druskos
Sirupui:
100 gramų cukraus
3 vienetai citrinų (reikės sulčių)
Glajui:
100 gramų cukraus pudros
2 šaukštai vandens
šiek tiek rozmarino (papuošimui)
Paruošimo būdas: Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Gausiai sviestu ištepkite kekso kepimo formą. Aš naudojau 2.4 litrų, 20 cm skersmens kepimo formą.
2.
Dubenyje sumaišykite persijotus miltus su kepimo milteliais ir druska.
3.
Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite sviestą su cukrumi, tarkuota citrinų žievele ir kapotais rozmarinų lapeliais, kol masė pabals ir taps labai puri. Po vieną įmaišykite kiaušinius, kaskart gerai išmaišydami. Po to atsargiai šaukštu įmaišykite miltų mišinį. Tik nepermaišykite tešlos. Sukrėskite paruoštą tešlą į kepimo formą ir kepkite apie 40 - 45 minutes.
4.
Kol keksas kepa, pasigaminkite sirupą. Nedideliame puode sumaišykite citrinų sultis su cukrumi ir užvirkite. Pavirkite sirupą apie 3 minutes, kol jo tūris sumažės per pusę. Tuomet sirupą supilkite į kitą dubenį ir gerai atvėsinkite.
5.
Iškepusį keksą ištraukite iš orkaitės ir mediniu iešmeliu sunadykite visą jo paviršių. Ant dar šilto kekso supilkite atvėsintą citrinų sirupą ir palikite 15 min., kad sirupas gerais susigertų. Tuomet išimkite keksą iš kepimo formos ir palikite galutinai atvėsti.
6.
Pasigaminkite glajų. Sumaišykite persijotą cukraus pudrą su 1 a. š. vandens ar citrinų sulčių. Po to įpilkite dar kelis lašus vandens ir išmaišykite. Jei glajus per tirštas, įpilkite dar kelis lašus vandens, o jei per skystas, tuomet įdėkite šiek tiek cukraus pudros. Užpilkite glajų ant kekso ir papuoškite jį šviežio rozmarino šakelėmis.