TOPWAREZ.LT
Pratybų atsakymai
Šiandien minėtina: Tarptautinė muziejų diena Tarptautinė žavėjimosi augalais diena Gatvės Muzikos Diena
10 geologinių stebuklų

10 geologinių stebuklų
 

 

1. Pamukalė (Turkija)

Turkų kalba pavadinimas pažodžiui reiškia „medvilnės pilis“. Gamtovaizdį sudaro klintinis tufas, suteikiantis baltą spalvą, ir šaltiniai. Turtingas druskų vanduo teka kalnų šlaitais žemyn, apnešdamas uolas kalkių sluoksniu. Laikui bėgant susiformavo kalkių terasos, baseinai, sienos.




2. Erebuso kalnas (Antarktida)

Erebuso kalnas yra vienas didžiausių veikiančių ugnikalnių Žemėje. Jo aukštis yra beveik 4 km virš jūros lygio. Jis žinomas ir dėl savo nuolatos aktyvaus lavos ežero, esančio kraterio viršūnėje.






3. „Fly geyser“ ( „Skriejantis geizeris“, Nevada)

Jis atrodo kaip iš kitos planetos, ar bent jau iš naujo ir labai brangaus mokslinės fantastikos filmo. Šis gamtos stebuklas nėra dažnai lankomas, nes yra privačioje žemėje.



 




4. Kasha Katuwe Tent Rocks ( Naujoji Meksika, JAV)

Susiformavo po vulkaninių išsiveržimų prieš šešis ar septynis milijonus metų. Uolos yra vienodos formos, bet labai skiriasi jų aukštis.





5. The Valley of the Moon ( „Mėnulio slėnis“, Argentina )

„Ischigualasto“ reiškia „vieta, kur jūs padedate Mėnulį“. Tai yra nuošalus slėnis Argentinoje. Nuostabūs akmenys ir rieduliai taip nušlifuoti, kad atrodo kaip didžiuliai marmuriniai rutuliai.

Slėnis kažkada buvo derlingas, tačiau dabar tai sausa žemė, kurioje randama daug augalų ir gyvūnų fosilijų. Čia atvyksta paleontologai iš viso pasaulio.





6. Danxia ( Kinija)

Šį unikalų geologinį reiškinį galima pamatytas keliose vietose Kinijoje. „Danxia“ reiškia „rožinis debesis“. Reljefas susiformavo iš rausvo smiltainio.





7. Užkerėtas šaltinis (Chapada Diamantina nacionalinis parkas, Brazilija)

Šis milžiniškas baseinas yra daugiau kaip 30 m gylio. Jo vanduo toks skaidrus, kad matosi visas dugnas. Šio baseino lankymas labai kontroliuojamas dėl jo retos ir trapios ekosistemos.





8. Akmenų giria (Kinija)

Įspūdingos klintinės uolos žinomos nuo Mingų dinastijos laikų kaip „pirmasis pasaulio stebuklas.“





9. Wulingyan (Hunanas, Kinija)

Šis geologinis stebuklas sudarytas iš daugiau kaip 3 tūkst. karstinių uolų, vaizdingų krioklių. Čia yra keletas didžiausių Azijoje klintinių urvų.





10. Salar de Uyuni (Bolivija)

Salar yra milžiniška druskos dykuma Altiplano viduryje. Tai yra atvira, plokščia dykuma, kuri taip atspindi saulę, kad sukuriamas veidrodinis dangaus atspindys. Čia yra keli ežerai, kuriuos mineralai, esantys vandenyje, nudažo keistomis spalvomis.


admin · 2018-03-09 20:00 · 1001 peržiūrėjo

Komentarai:

Spausk Patinka!
Komentatorių TOP 10
shule.lt