TOPWAREZ.LT
Pratybų atsakymai
Vardadienius šiandien švenčia: Irena Mykolas Barvydas Neris Pijus Angelas Anielius
Įspūdingiausios Azijos vietos

Įspūdingiausios Azijos vietos
 

 


1. Samarkanda (Uzbekistanas)

Miestą, įsikūrusį Šilko kelio viduryje, UNESCO įvertino kaip „kultūrų kryžkėlę“. Čia verta pamatyti Registaną, arba senąjį miesto centrą, Bibi-Khanymo mečetę bei kitus istorinius paminklus.



Nors Samarkanda- vienas seniausiai apgyvendintų pasaulio miestų, ji iki šiol pasižymi itin gyva bendruomene bei stipriu Islamo mokslininkų centru.




2. Didžioji Kinijos siena

Nors iki šiol tebesitęsia debatai dėl to, ar siena matoma iš kosmoso, niekas, žvelgdamas į ją nuo vieno iš daugelio jos bokštelių, nesiginčys dėl įkvepiančio architektūros stebuklo grožio. Akmeninis kaspinas, kildamas ir leisdamasis kalnų šlaitais, regis, sminga į pačią begalybę.



Geriausiai išsilaikiusius sienos fragmentus sezono metu gulte apgula turistai, tačiau tokiose vietose kaip Simatai, vis dar tebėra įmanoma pasprukti nuo šurmulio.






3. Konya – Urgenčas (Trukmėnistanas)

Urgenčas svarbiausias Šilko kelio miestas, buvo sugriautas Čingischano viename iš kruviniausių mūšių pasaulio istorijoje. Šiandien senojo miesto likučiai, tokie kaip Torebego Hanymo mauzoliejus bei Gutluko-Temiro minaretas, smarkiai kontrastuoja su aplinkiniu kraštovaizdžiu.

Dėl senovinių griuvėsių miestas idealiai tinka visiems besidomintiems Azijos istorija bei Islamo architektūra.




4. Tadž Mahalas (Indija)

Šis, vienas labiausiai atpažįstamų pasaulio pastatų, yra laikomas vienu žymiausiu Mughalo architektūros pavyzdžių. Ar galima keliauti į Indiją ir neišvysti Tadž Mahalo?





5. Dambullos olos Šventykla (Šri Lanka)

Azijoje yra daug šventyklų olose, tačiau Dumbulla, esanti netoli Šri Lankos centro, yra laikoma viena svarbiausių jų. Budistų šventovė čia įsikūrė dar I a. pr. Kr. Dabar čia sukaupta kelios dešimtys statulų bei paveikslų, vaizduojančių Budą, Šri Lankos karalius bei Hindu dievybes.





6. Kiyomizu–dera Japonijoje

Viena iš įdomiausių šintoistų ir budistų šventyklų Kijote bei įspūdingas japonų medžio raižybos pavyzdys (statant nepanaudota nei viena vinis). Be to, Kiyomizu-dera visais miesto egzistavimo periodais buvo itin svarbus jo centras.


Aplankyti verta rudens ar pavasario vakarais, prieš pat saulėlydį. Tuomet suprasite, kodėl Kiyomizu-dera laikoma viena gražiausių Japonijos šventyklų.





7. Borobuduras (Indonezija)

Javos centre esantis Borboduras yra pagrindinis piligrimystės centras budistų maldininkams Pietryčių Azijoje. Čia sukaupta įspūdinga budistų meno kolekcija, padėsianti daugiau sužinoti apie budizmo kosmologiją, pagrindines nuostatas, mitologiją.





8. Chitwano nacionalinis parkas (Nepalas)

Daugelis atvykėlių Nepale lankosi tik Himalajų kalnuose esančioje šalies dalyje, taip pamiršdami, jog didelė Nepalo šalis pasižymi tropiniu klimatu.

Chitwano nacionaliniame parke turistai išvys kitą šalies pusę – kopimas į kalnus, plaukiojimas kanojomis, dramblių safaris – šie užsiėmimai padės lankytojams tyrinėti parką – Indijos vienaragių bei Bengalijos tigrų namus.




9. Banaue ryžių terasos (Filipinuose)

Ifiguao provincijoje esančias ryžių terasas, įrengtas daugiau nei pireš 2000 metų, daugelis filipiniečių vadina „aštuntuoju pasaulio stebuklu“. Terasos užima daugiau nei 10 000 kvadratinių kilometrų kalnų šlaituose.





10. Potala rūmai (Tibetas)

Ankstesnioji Dalai Lamos rezidencija, iškilusi aukštai virš senojo Lhasos senamiesčio. 13 aukštų rūmai, kuriuose įrengta 10 000 šventyklų bei 1000 kambarių yra neįtikėtinas Tibeto budistų meno, istorijos bei religijos artefaktų archyvas.


admin · 2017-12-29 15:00 · 1077 peržiūrėjo

Komentarai:

Spausk Patinka!
Komentatorių TOP 10
shule.lt