TOPWAREZ.LT
Pratybų atsakymai
Vardadienius šiandien švenčia: Teobaldas Vaidivutis Vydmina Valentas Aldas Vaidevutis
Žmonės visame pasaulyje valgo viską kas juda

Žmonės visame pasaulyje valgo viską kas juda
 

 

Balut

Anties kiaušinis, kuriame jau beveik yra išsiritęs ančiukas: apsiplunksnavęs ir su snapu. Jis valgomas išvirtas. Vietinių gyventojų teigimu, labai skanu jį valgyti, kai traška kauliukai tarp dantų. Delikatesas kilo iš Filipinų. Puikiai jis žinomas ir Kambodžoje.




Pača

Avies virta galva Irake laikoma delikatesu. Delikatesu ji laikoma ir Kazachstane. Patiekus avies galvą į stalą, ją dalina garbingiausias šeimos narys.




Vynas iš mažų peliukų

Tai sveikuolių gėrimas, kurį geria Kinijoje ir Korėjoje. Ragavusieji šio gėrimo sako, kad skonis panašus į žibalą. Gėrimui paruošti reikalingi maži ir visiškai akli peliukai.


 




K.Liutefisk

Tai skystis, kuris kepenėles paverčia skaidria gličia mase. Šis skystis naudojamas gyvulių kaulų ir ragų tirpinimui bei vamzdynų valymui. Bet Norvegijoje kai kurie neįprastų delikatesų mėgėjai jį naudoja, kaip matome, egzotiškų kepenėlių gaminimui.




Casu Marzu

Sardinijos (Italija) delikatesas - avies sūris, užkrėstas sūrio kirminais. Tituluojamas jis „smarvės bomba“. Sūrio vidus atrodo lyg išpuvęs, jame matyti ropinėjantys kirminai. Iš sūrio veržiasi skystis, kuris degina liežuvį ir yra vadinamas lagrima - ašaromis. Valgant šį delikatesą, reikia saugotis, kad skystis neišdegintų akių. Organizmas nesuvirškina kirminų, todėl jie gali pradėti veistis žarnyne ir sukelti pykinimą bei kraujavimą. Šio produkto gamyba yra nelegali ir draudžiama.





Eskamoles

Tai Meksikos gigantiškų juodųjų skruzdėlių kiaušiniai. Gyvena jos Agavos regione. Rinkti šių skruzdžių kiaušinius pavojinga, nes jos yra agresyvios ir apsiginklavusios žmogui mirtinais nuodais. Maistingumo požiūriu skruzdžių kiaušiniai panašūs į varškę. Jų skonis gan malonus.




Gyvas aštuonkojis

Korėjoje didžiausiu delikatesu laikomas aštuonkojis. Beveik kiekviename čionykščiame restorane gali sau išsirinkti patinkantį aštuonkojį. Jį mėgsta valgyti visi - nuo pagyvenusių žmonių iki vaikų. Aštuonkojį reikia pradėti valgyti nuo galvos, nes kitu atveju jis gali uždusinti jus savo čiuptuvais. Tai patarimas ekstremalių nuotykių mėgėjams. Paprastai aštuonkojis yra supjaustomas į mažus 1-2 cm gabaliukus, kurie patiekiami su pagal ypatingą receptą marinuotais „kimči“ kinų kopūstais. Čiuptuvus reikia apvynioti kopūstais ir tik tuomet valgyti. Skonis kaip virto kalmaro - kiek šiurkštokas. Užtat šis patiekalas neturi riebalų.




Tarantulas

Kambodžoje nuodingasis tarantulas - didžiulis voras - laikomas delikatesu. Jis lyginamas su Europoje paplitusiais juodaisiais ikrais. Šis firminis patiekalas kilęs iš Skuono miestelio, esančio netoli Pnompenio. Tarantulas yra suaugusio vyro delno dydžio. Norint paruošti šį delikatesą, reikia nemažai paprakaituoti. Pirma, reikia surasti tarantulą, ištraukti jį iš urvo bei pašalinti nuodingus geluonis. Tuomet reikia vorą apibarstyti druska bei česnakais ir apkepinti ant atviros malkų ugnies. Kai juodas voro šarvas paraus, jo mėsa taps traškia bei minkšta. Skonis panašus į vištieną. Tarantulas turi baltymų, kurie iš mūsų organizmo šalina riebalus, mažina skausmą nugaros srityje bei gydo su kvėpavimo takais susijusias ligas. Vorų kojeles, pilvą ir nuodingą žandikaulį užpylus ryžių vynu, gaunamas tamsiai rusvas antpilas, kuris suaktyvina organizmo veiklą.




Skorpionai

Skorpionai valgomi ne tik Azijoje. Elitiniuose Niujorko ir Amsterdamo restoranuose išpaikę gurmanai skorpionus valgo su sūrio gabaliukais bei salotomis. Maistui netinkamos tik skorpiono kojos ir galva. Mėsa yra balta su rausvu atspalviu. Tinkamai paruošti skorpionai nenuodingi. Kinijoje jie laikomi pirmos klasės delikatesais. Čia skorpionai išverdami ir patiekiami su rūgščiu padažu bei daržovėmis. Tai savito skonio stebuklas, skatinantis lytinę potenciją.




Šikšnosparniai

Vietname gali rasti keisčiausių patiekalų. Kai kurie iš jų kelia siaubą ir pasišlykštėjimą, pavyzdžiui, gyva kobros širdis ar sriuba iš paukščiukų širdžių, marinuotų kraujo ir vyno padaže. Pastarąjį patiekalą sutiksite tik aukštos klasės restoranuose. Na o pagrindiniu delikatesu Vietname laikomas šikšnosparnis. Kiekvienas elitinės klasės restoranas tiekia tik aukštos kokybės maistą. Tam reikia turėti visuomet „gyvus“ produktus. Todėl restoranų pagalbinėse patalpose įrengti narveliai, kuriuose laikomi šikšnosparniai. Klientas gali išsirinkti norimą suvalgyti šikšnosparnį ir pats jį užmušti. Užmušto šikšnosparnio kraujas supilamas į bokalą, nes vietiniai gyventojai su malonumu jį geria. Vietnamiečiai tiki, kad šikšnosparnio mėsa ir kraujas suteikia vyrams daugiau jėgų.




Beždžionės smegenys

Beždžionės smegenys yra laikomi Honkongo delikatesu. Tiesą sakant, šis patiekalas skirtas šaltų nervų žmonėms - mat smegenys turi būti išimtos iš gyvos beždžionės galvos. Priešingu atveju jos netaps pilnaverčiu maistu. Skonis panašus į šaltą ryžių pudingą. Beždžionės smegenys turi mažai proteinų ir labai daug cholesterolio.




Žiurkės

Anksčiau Paragvajuje žiurkes valgydavo tik skurdžiai gyvenantys kaimiečiai. Tačiau šiandien tai tapo mados reikalu. Nepakeičiamu delikatesu paragvajiečiai laiko keptas, troškintas, farširuotas ar net vytintas žiurkes. Valgomos tik jaunos žiurkės, užgeriant pienu. Skonis panašus į keptą antį. Žiurkių mėsa vertinama už baltymus. Paragvajiečiai tiki, kad žiurkių mėsos baltymai padės išsaugoti sveiką odą.


 




Vabzdžiai

Paskaičiuota, kad žmogus per gyvenimą suvalgo 500 gr. vabzdžių pats to nežinodamas (su duona ir kitais produktais). Vabzdžių ir kirmėlių gali būti džemuose, uogienėse, pomidorų padaže ir kituose produktuose, ypač jeigu jie pagaminti iš nekokybiškų žaliavų arba nesilaikant technologinių reikalavimų. Kita vertus, vabzdžiai turi reikalingų mūsų organizmui medžiagų - kalcio, fosforo, baltymų ir riebalų. Antai 100 gr. vabzdžių turi 37-60 gr. baltymų ir 4-33gr. riebalų.




Žiogai

Kepti žiogai itin vertinami Kambodžoje. Mėgsta juos ir amerikiečiai. Iškepti žiogai valgomi karšti ir apibarstyti aštriuoju čili. Žiogų kojas ir galvą reikia atskirti nuo kūno. Kojos valgomos, bet pasitaiko labai ilgų ir kietų. Būtent tokių kojų valgyti nerekomenduojama. Skonis panašus į bulvės ar slyvos skonį, tik šiek tiek salstelėjęs. Žiogai turi daug kalcio ir fosforo.





Termitai

Liūtys Afrikos gyventojams ne tik nelaimes neša - kai kuriais atvejais jos ir pagelbsti. Tuo metu galima prisirinki termitų (blyškios spalvos minkštų vabzdžių), kuriuos iš urvų išveja vanduo. Termitai gaminami įvairiausiais būdais. Dažniausiai jie yra kepami arba tiesiog džiovinami. Valgomi su daržovėmis. Skonis panašus į vytintą veršieną. Termitai turi daug baltymų, riebalų ir vitaminų.




Vikšrai

Daugiausia vikšrų suvalgo kinai. Vikšrai išvoliojami miltuose, apibarstomi druska bei aštriais pipirais. Tada suberiami į skrudintuvę ir kepami karštame aliejuje. Skonis panašus į lengvai paskrudintas saulėgrąžas. Maistas, pagamintas iš vikšrų, labai kaloringas.




Svirpliai

Skaniai svirpliai ruošiami Filipinuose ir Tailande. Čia juos kepa, džiovina ar tiesiog aplieja šokoladu. Valgyti svirplius geriau be kojelių ir sparnelių. Svirpliai traška burnoje, todėl kartais yra lyginami su spragėsiais, kurių „paragavęs negali sustoti“. Jų skonis panašus į žąsienos skonį. Svirpliai turi daug maistingų medžiagų, kurias organizmas lengvai įsisavina.




Bičių lervos

Tai kinų bei japonų mėgstamas maistas. Praeityje bičių lervos buvo itin populiarus užkandis. Dažniausiai lervos verdamos sojos padaže su cukrumi. Suvilgytos medumi, jos valgomos ir natūralios - nevirtos ir neiškeptos. Jeigu bičių lervas apibarstysime druska ir pipirais, o po to apkepsime - gausime puikų užkandį, tinkantį prie alaus. Bičių lervos turi daug žmogaus sveikatai vertingų mikroelementų.




Skruzdėlės

Pietų Amerikos šalyse desertu laikomos skruzdėlės. Valgomos jos gyvos, kitaip sakant, skruzdėlės privalo judėti. Skruzdėlės suberiamos į saldų sirupą arba kečupą ir kabinamos arbatiniu šaukšteliu. Elitiniuose restoranuose didelės skruzdėlės maišomos su juodaisiais serbentais. Skruzdėlės turi vos juntamą citrinos skonį. Jose daug angliavandenių ir vitamino C.




Blakės

Meksikoje veisiasi ypatingos rūšies blakės, kurių aromatas panašus į mėtos ir kardamono mišinio kvapą. Valgomos jos gyvos, sumaišytos su medumi arba saldžiu kečupu. Blakės turi daug angliavandenių ir kitų žmogaus sveikatai naudingų medžiagų.




Jūros kiaulytės

Jūros kiaulytės laikomos nacionaliniu Ekvadoro maistu. Čia nuo senos jos auginamos būtent valgymui.




Krokodilai

Krokodilo mėsos skonis panašus į viščiuko - skirtumas tik tas, kad ji saldi. Lyg su medum sutepta. Mėsa skani. Jos patiekalų galima paragauti ir Lietuvos restoranuose.

admin · 2017-10-25 05:00 · 1201 peržiūrėjo

Komentarai:

Spausk Patinka!
Komentatorių TOP 10
shule.lt