INGREDIENTAI: 140 gramų sviesto (kambario temperatūros)
130 gramų kvietinių miltų (naudojau Ekstra)
100 gramų cukraus
100 gramų rudojo cukraus
100 gramų šokolado (arba šokolado lašelių)
1 vienetas kiaušinių (naudojau M dydžio)
80 gramų lazdyno riešutų
50 gramų kakavos (nesaldintos)
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 žiupsnelis druskos
ŠOKOLADINIŲ SAUSAINIŲ SU RIEŠUTAIS PARUOŠIMO BŪDAS: Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kaitinimo funkcija viršus+apačia, be vėjelio.
2.
Į dubenį dėti sviestą, berti baltąjį ir rudąjį cukrų ir išplakti elektriniu plaktuvu. Dėti vanilės ekstraktą, įmušti kiaušinį ir gerai išmaišyti.
3.
Į kitą dubenį berti miltus, kakavos miltelius, druską ir druską, išmaišyti.
4.
Paruoštą miltų mišinį suberti į dubenį su sviesto mase ir mentele išmaišyti iki vientisos masės.
5.
Lazdyno riešutus ir šokoladą smulkiai sukapoti. Atidėti po maždaug 2 šaukštus smulkintų riešutų ir šokolado, o likusius įmaišyti į tešlą.
6.
Kepimo formą ištiesti kepimo popieriumi.
7.
Jei naudojate, kabinkite tešlą ledų šaukštu, o jei ne, imkite kupiną šaukštą tešlos ir suformuokite rutuliuką.
8.
Paruoštus rutuliukus dėti į paruoštą kepimo formą. Tarp sausainių palikite didesnius tarpus, nes kepdami jie platės. Aš kepimo formoje dariau 5 sausainius. Pirštais švelniai spustelėti, kad būtų plokštesnis viršus, tuomet pabarstyti likusiais lazdyno riešutais ir šokolado gabalėliais, švelniai įspausti.
9.
Kepti įkaitintoje iki 180°C orkaitėje 12 min., ilgiau kepti nereikia, nes jei kepsite ilgiau, jie bus sausesni viduje. Kai ištrauksite, jie bus dar minkštučiai, tačiau ištraukus sausainius jie dar keps nuo savo šilumos, o vėliau vėsdami sutvirtės.
Patarimai:
•
Jei sausainius sudėsite į sandarią dėžutę ir laikysite kambario temperatūroje, jais drąsiai galėsite mėgautis 4 - 5 dienas.
•
Jei kažkas nepavyko. Pavyzdžiui, sausainiai iškepė visiškai plokšti, tuomet naudojote per mažai tešlos sausainiui. Iš šio ingredientų kiekio pavyksta paruošti maždaug 10 - 12 tikrai nemažų sausainių. Jei iškepė sausi, labiau tarpūs, nei drėgni, tuomet sausainius perkepėte. Kepti reikėtų būtent 12 minučių, nes ištraukus iš orkaitės, nuo formos ir savo šilumos, jie dar keps.