INGREDIENTAI: 500 gramų moliūgų tyrės (arba šviežio moliūgo, žr. patarimus)
200 gramų grietinėlės, 35% riebumo (tinka ir liesesnė)
80 gramų kietojo sūrio (ar kitokio mėgstamo)
50 gramų sviesto
3 skiltelės česnako
0.5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
0.5 šaukštelio džiovinto raudonėlio
0.5 šaukštelio druskos (arba pagal skonį)
PARUOŠIMO BŪDAS: Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Česnaką smulkiai sukapoti. Sūrį smulkiai sutarkuoti.
2.
Keptuvėje ištirpinti sviestą, apkepti česnaką keliolika sekundžių, kol paskleis aromatą. Sudėti moliūgų tyrę, vis pamaišant patroškinti ant nedidelės kaitros. Jei tyrė tirštesnė, įpilti kelis šaukštus vandens.
3.
Kai moliūgų masė gerai įšils, dalimis, vis maišant supilti grietinėlę. Maišyti ir kaitinti ant nedidelės kaitros, kol masė bus daugmaž vientisa. Pagardinti druska, pipirais, raudonėliu.
4.
Išjungti kaitrą, įmaišyti smulkiai tarkuotą sūrį. Paragaukite, ar pakanka druskos, jei reikia, berkite papildomai.
5.
Viskas! Padažą maišome su torteliniais, virtinukais, makaronais, pakepinti vištiena ar kuo tik norisi!
Patarimai:
•
Mes šį padažą tiekėme su tortelini koldūniukais (juos išvirėme pagal instrukciją ant pakuotės). Ant viršaus papildomai barstėme sūrio ir žalumynų.
•
Moliūgų tyrę gaminome labai paprastai - sviestinį moliūgą perpjovėme pusiau ir kepėme iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Tada išskobėme minkštimą ir jį sutrynėme blenderiu (taip pat kaip darė Kristina šiame recepte šiame straipsnyje). Daugiau būdų pasigaminti moliūgų tyrę rasite šiame straipsnyje.
•
Jei neturite moliūgų tyrės ar laiko jos ruošti, galima tiesiog labai smulkiai sutarkuoti moliūgą ir jį pakepinti ant sviesto, kad sukristų. Skaniausia bus jei naudosite sviestinį arba muskatinį moliūgą, nes jie ne tokie vandeningi ir turi daugiau natūralaus salstelėjimo.