INGREDIENTAI: 320 gramų kvietinių miltų (Naudojau 405D Ekstra)
3 vienetai kiaušinių (naudojau M dydžio)
200 gramų raudonųjų serbentų (arba juodųjų)
160 gramų cukraus (arba pagal skonį)
100 gramų sviesto
100 gramų varškės 9% (naudojau iš kvadratinio pakelio)
90 mililitrų pieno
2 šaukšteliai kepimo miltelių
1 šaukštelis vanilinio cukraus
1 šaukštelis citrinos žievelės (smulkiai tarkuotos, nebūtina)
Papuošimui:
šiek tiek raudonųjų serbentų
šiek tiek cukraus pudros
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Įjungti orkaitę kaisti iki 180 C temperatūros (kepimo režimas - viršus-apačia, be vėjelio).
2.
Pasiruošti ingredientys: sviestą ištirpinti ir palikti atvėstil varškę sutrinti šakute, kad neliktų stambių gabalėlių; miltus sumaišyti su kepimo milteliais.
3.
Į dubenį įmušti kiaušinius, berti cukrų ir vaniliniu cukrų. Plakti elektriniu plakikliu dideliu greičiu 5-7 min iki masė pabals ir tūris ženkliai padidės, o cukrus beveik ištirps.
4.
Toliau plakant plona srovele supilti tirpintą atvėsusį sviestą ir suberti smulkiai tarkuotą citrinos žievelę.
5.
Plaktuvo greitį sumažinti iki manimalaus ir toliau plakant sudėti varškę. Tuomet supilti pieną ir dar vos vos paplakti, kad jis įsimaišytų.
6.
Į tešlą per kelis kartus sudėti miltų ir kepimo miltelių mišinį, kaskart švelniais judesiais išmaišant konditerine mentele, kad neliktų sausų miltų.
7.
Į paruoštą masę suberti serbentus. Švelniai išmaišyti.
8.
Pailgą kekso formą iškloti kepimo popieriumi. Sukrėsti tešlą ir mentele išlyginti paviršių.
9.
Keksą kepti iki iki 180 C įkaitintos orkaitės viduryje apie 50 minučių. Po maždaug 45 minučių patikrinti ar keksas iškepė (tą padaryti su mediniu pagaliuku), jei ne - pakepti dar 5 min ir vėl patikrinti.
10.
Keksui iškepus, orkaitės kaitrą išjungti ir dureles vos praverti. Po 10 minučių dureles atidaryti iki pusės ir po kurio laiko išimti keksą iš orkaitės. Tuomet išimti iš kepimo formos ir leisti visiškai atvėsti.
11.
Prieš patiekdami keksą galite papuošti šviežių serbentų šakelėmis ir/ar pabarstyti cukraus pudra.