TOPWAREZ.LT
Pratybų atsakymai
Šiandien minėtina:
Senoviškas tortas Jaunystė
Senoviškas tortas Jaunystė

Porcijų skaičius: 10


INGREDIENTAI:
Morengui:
6 vienetai kiaušinių baltymų
440 gramų cukraus
80 gramų miltų
360 gramų riešutų (lazdyno, žemės ar kt.)
Zefyriniam kremui:
1 vienetas kiaušinių baltymų
2 šaukštai citrinų sulčių
300 gramų cukraus
7 gramai želatinos
50 mililitrų vandens
50 gramų razinų
1 šaukštelis vanilinio cukraus
Beze kremui:
2 vienetai kiaušinių baltymų
2 šaukštai citrinų sulčių
240 gramų cukraus
6 šaukštai vandens
Sviestiniam kremui:
120 gramų cukraus pudros
120 gramų sviesto
50 gramų razinų
1 šaukštas brendžio (nebūtina, bet skaniau)
1 žiupsnelis vanilinio cukraus
Papuošimui:
200 gramų braškių (nebūtina)

PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Pirmiausia reikia paruošti morenginius lakštus: riešutus apkepinti sausoje keptuvėje ir atvėsinti. Jei riešutai su luobelėmis, jas nuimti. Tada riešutus sutrinti virtuviniu kombainu iki smulkių trupinių ir išmaišyti su miltais. Baltymus išplakite iki putų, po truputį berkite cukrų, miltų mišinį ir plakite iki standumo. Konditeriniu švirkštu ar šauktu ant kepimo popieraus formuokite 3 lakštus (24 cm skersmens). Kepkite iki 110 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1.5 - 2 valandas. Palikite ataušti atviroje orkaitėje. Lakštus galima išsikepti ir iš anksto.

2.
Zefyriniam kremui razinas nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite. Želatiną išbrinkinkite 3 šaukštuose vandens. Kiaušinių baltymus išplakite iki standumo. Vandenį su cukrumi pavirkite, maišydami, iki sirupo konsistencijos, supilkite želatiną ir pakaitinkite, kad ištirptų. Sirupą truputį atvėsinkite ir plona srovele nuolat plakdami pilkite į baltymus. Pilkite citrinų sultis, berkite razinas. Plakite, kol masė atvės ir sutirštės.

3.
Sviestiniam kremui minkštą sviestą mikseriu išsukti su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi iki purumo, įmaišyti razinas ir brendį.

4.
Vieną morengą sutepkite zefyriniu kremu, tuomet uždėkite kitą morengą, šiek tiek paspauskite, sutepkite sviestiniu kremu ir dėkite trečią morengą. Tortą palikite sustingti.

5.
Beze kremui kiaušinio baltymus plakite iki standumo. Iš vandens ir cukraus ant nedidelės kaitros virkite sirupą, kol paviršius ims burbuliuoti, stebėkite, kad sirupas nespėtų paruduoti. Indą su plaktais baltymais statykite į didesnį su šaltu vandeniu. Nuo kaitros nukeltą sirupą iškart naudoti: plona srovele, plakant elektriniu plaktuvu, pilti į baltymus. Plakti apie 10 minučių, kol baltymai atšals ir dar labiau sustandės. Tuomet įplakti citrinų sultis. Pagamintą beze kremą reikia naudoti iš karto - sukrėskite į konditerinį maišelį ir juo puoškite torto viršų bei kraštus. Tortą galima valgyti iš karto arba kitą dieną.

6.
Patiekiant galima papuošti kaip patinka. Aš puošiau braškėmis, bet tinka ir kiti vaisiai ar uogos, tik jais puoškite prieš patiekiant, kad neišleistų skysčio. Taip pat tinka puošti šokoladu, kokosu ar kitais mėgiamais pagardais.




admin · 2023-05-07 21:00 · 315 peržiūrėjo

Komentarai:

Spausk Patinka!
Komentatorių TOP 10
shule.lt