INGREDIENTAI: Tešlai:
300 gramų kvietinių miltų
200 gramų sviesto (arba kepinių margarino, šalto)
100 gramų krakmolo
100 gramų cukraus
1 vienetas kiaušinių
1 šaukštas grietinės
2 šaukšteliai kepimo miltelių
1 žiupsnelis druskos
Įdarui:
400 gramų obuolių (luptų, išvalytų)
200 gramų kriaušių (luptų, išvalytų)
100 gramų rudojo cukraus (arba paprasto)
100 mililitrų vandens
45 gramai sviesto (šalto, kubeliais pjaustyto, nebūtina)
2 šaukštai krakmolo
pagal skonį malto cinamono
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Tešlai miltus, krakmolą, cukrų, druską sumaišyti dubenyje.
2.
Šaltą margariną arba sviestą sutarkuoti stambia tarką į miltų mišinį.
3.
Įmušti kiaušinį, sudėti grietinę, suberti kepimo miltelius ir užminkyti tešlą. 2/3 tešlos dėti valandai į šaldytuvą, 1/3 - į šaldymo kamerą (trupiniams).
4.
Įdarui nuluptas, išvalytas kriaušes ir obuolius supjaustyti. Dėti į puodą, suberti cinamoną, rudąjį cukrų (galima naudoti ir paprastą), supilti vandenį ir ant mažos ugnies virti apie 10 min. Jeigu vaisiai rūgštesni - cukraus pagal skonį berti daugiau, jeigu atrodo, kad cukraus padauginta, galima įspausti tiek tiek citrinos sulčių. Geriau iš pradžių berti cukraus mažiau ir, verdant, ragauti, spręsti pagal savo skonį. Įdarą atvėsinti.
5.
Tešlą iš šaldytuvo iškočioti pagal kepimo formą (naudoju 26 cm skersmens), padarant 1,5-2 cm aukščio kraštelius. Ant tešlos užbarstyti šaukštą krakmolo, sudėti atvėsusį vaisių įdarą, užbarstyti dar vieną šaukštą krakmolo. Ant obuolių ir kriaušių galima papildomai dėti dar 40-50 g smulkiais gabaliukais pjaustyto sviesto. Užtarkuoti arba rankomis sutrupinti tešlos dalį iš šaldymo kameros.
6.
Kepti 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50-60 min.
Patarimai:
•
Ruošiant įdarą dažniausiai naudoju 2/3 obuolių ir 1/3 kriaušių, bet vaisių proporciją galima pasirinkti pagal skonį arba naudoti tik obuolius.