INGREDIENTAI: Pagrindui:
200 gramų sausainių (naudojau Gaidelio klasikinius)
70 gramų sviesto
60 gramų graikinių riešutų (arba kitokių riešutų)
1 šaukštelis cinamono
Viršui:
500 gramų varškės (naudojome 9 proc.)
400 gramų grietinės
200 gramų cukraus
4 vienetai kiaušinių (L dydžio)
2 vienetai žaliųjų citrinų (arba 1 paprastos citrinos)
1 šaukštelis vanilės
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Sausainius ir riešutus elektriniu trintuvu sutriname iki trupinių. Sumaišome su cinamonu bei ištirpintu sviestu.
2.
Kepimo formą (naudojome apvalią 26 cm skersmens) išklojame kepimo popieriumi. Beriame sausainių masę ir spausdami rankomis arba šaukštu suformuojame pyrago pagrindą.
3.
Pagrindą dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 8-10 minučių, kol šiek tiek sutvirtės ir lengvai paruduos. Išimame iš orkaitės ir leidžiame atvėsti.
4.
Dubenyje gerai sumaišome varškę, cukrų, vanilę ir kiaušinius. Įtarkuojame citrinų žieveles (tik žalią ar geltoną dalį, be baltos) ir įspaudžiame sultis. Dedame grietinę, išmaišome.
5.
Varškės kremą pilame ant pyrago pagrindo.
6.
Kepame iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių, kol pyrago viršus kraštuose sutvirtės, o viduryje bus lengvai siūbuojantis (lyg žele).
7.
Pyragą išimame iš orkaitės ir leidžiame visiškai atvėsti bei sutvirtėti.
Patarimai:
•
Šis receptas buvo gamintas "La Maistas" laidoje (rodoma sekmadieniais 9 val. per TV3), kurios įrašą rasite čia. Visus "La Maistas" laidų receptus ir patarimus rasite čia.
•
Pyragas pats skaniausias per naktį palaikytas šaldytuve.
•
Šis pyragas yra minkštas, kremiškas, tirpstantis burnoje ir dėl to labai skanus, bet jeigu mėgstate tvirtesnius varškės pyragus, į varškės kremą įmaišykite 1-2 šaukštus krakmolo.
•
Jeigu norite dar kremiškesnės pyrago tekstūros, varškę pirmiausia petrinkite per sietelį arba sutrinkite rankiniu elektriniu trintuvu (kad neliktų grūdelių)