INGREDIENTAI: 500 gramų miltų
130 gramų rudojo cukraus
2 vienetai kiaušinių
100 gramų sviesto
100 gramų medaus
3 šaukšteliai prieskonių meduoliams
1 šaukštelis sodos
šiek tiek acto
Glajui:
200 gramų cukraus pudros (apytikriai)
1 vienetas kiaušinių baltymų (nuo nedidelio kiaušinio)
šiek tiek citrinos rūgšties
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Įdubenį pilame išplaktus kiaušinius, dedame medų, cukrų, sviestą. Dubenį dedame ant vandens garų ir maišome, kol cukrus visiškai ištirps (tas labai svarbu!). Nukėlę nuo garų supilame actu gerai nugesintą sodą, greitai išmaišome. Suberiame prieskonius, išmaišome.
2.
Beriame miltus ir užminkome tešlą. Tešla turėtų būti minkoma, bet minkšta, gali būti truputį lipni. Jei visgi atrodo per minkšta, įberkite dar truputį miltų, bet nepadauginkite, nes bus sunku iškočioti sausainukus.
3.
Tešlą suspaudžiame į šiek tiek plokščią kamuolį, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame pusvalandžiui į šaldytuvą, kad sutvirtėtų.
4.
Iš atšalusios tešlos Iškočiojame 3-4 mm lakštą ir išspaudžiame meduolius. Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą.
5.
Kepame iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 5-7 minutes( kol meduoliai pakyla ir gražiai paruduoja). Iškepusiems leidžiame truputį atvėsti skardoje ir sutvirtėti, o tada galutinai atvėsiname ant grotelių.
6.
Ruošiame glajų: cukraus pudrą, baltymą ir šaukšte vandens ištirpintą citrinos rūgštį maišome mediniu šaukštu, kol gausime vientisą glajų. Sukti reikia gana ilgai - bent 10-15 minučių. Jei išsukus glajus labai skystas - įberkite dar pudros. Jei per tirštas - įpilkite truputį vandens. Pilame glajų į konditerinį maišelį ir dekoruojame meduolius.
7.
Kai glajus visiškai sustings, meduolius sudėkite į sandarų indą ir jame laikykite.
Patarimai:
•
Kepdami išspauskite iš karto visus meduolius, nes jie kepa taip greitai, kad nespėsite kočioti tešlos, jei lauksite, kol keps 1 skarda.
•
Rekomenduoju užtepti daugiau glajaus, nes jo rūgštelė labai dera su saldžiu meduoliu.