INGREDIENTAI: Pagrindui:
200 gramų sausainių (naudojau Gaidelis 7 grūdai pusrytainius, vanilės skionio)
90 gramų sviesto (ištirpinto)
1 sluoksnis:
300 gramų graikiško jogurto
300 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo
50 gramų cukraus (arba kitokio saldiklio, pvz. ksilitolio ar klevų sirupo, žr. patarimus)
1 vienetas citrinų
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
2 šaukšteliai želatinos (su mažais kaupukais)
3 šaukštai vandens
2 sluoksnis:
400 gramų šaldytų uogų (arba šviežių, naudojau perpus šaldytas avietes ir juodus serbentus, bet tinka ir kitokios)
90 gramų cukraus (arba kitokio saldiklio, pvz. ksilitolio ar klevų sirupo, žr. patarimus)
200 gramų graikiško jogurto
250 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo
2 šaukšteliai želatinos (su mažais kaupukais)
3 šaukštai vandens
Papuošimui:
2 saujos uogų
šiek tiek cukraus pudros
šiek tiek mėtų
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Pirmiausia užmerkite brinkti želatiną abiems sluoksniams - į du atskirus indelius įpilkite po 3 šaukštus (40-50 ml) šalto vandens. Ant jo viršaus užbarstykite po 2 a.š. želatinos (su mažais kaupukais).
2.
Paruoškite uogų padažą. Į nedidelį puodą suberkite šaldytas uogas, cukrų ir įpilkite 2 šaukštus vandens. Kaitinkite iki užvirs. Nuo užvirimo pavirkite apie 10 min arba iki padažas sutirštės.
3.
Dar karštą padažą sutrinkite elektriniu trintuvu (vadinamu blenderiu) ir perkoškite per sietelį. Turėtumė gauti apie 200-220 g padažo. Ištirpinkite viename indelyje išbrinkusią želatiną ir įmaišykite į padažą. Trečdalį padažo atsidėkite į atskirą indelį (bus torto viduriui).
4.
Paruoškite torto pagrindą. Sausainius sutrupinkite elektriniu trintuvu iki smėlio konsistencijos. Sumaišykite su tirpintu sviestu. Masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą formą (naudojau 20cm), suspauskite šaukštu. Padėkite į šaldytuvą.
5.
Ruoškite baltą sluoksnį. Ištirpinkite želatiną antrame indelyje. Įspauskite pusės citrinos sultis, išmaišykite.
6.
Į dubenį dėkite jogurtą, cukrų, vanilę, įtarkuokite citrinos žievelę (tik geltoną dalį) ir sudėkite šaltą grietinėlę. Šiek tiek paplakite elektriniu plaktuvu, kad ingredientai susijungtų. Toliau plakdami plona srovele supilkite ištirpintą dar šiek tiek šiltą želatiną. Plakite iki kremas ims laikyti formą. Jį sukrėskite ant torto pagrindo, išlyginkite paviršių.
7.
Ant balto kremo šaukštu apšlakstykite atsidėtą trečdalį uogų padažo (jei stovėdamas spėjo per smarkiai sutirštėti, šiek tiek pašildykite). Padėkite tortą į šaldytuvą.
8.
Ruoškite uogų sluoksnį. Likusį uogų padažą sumaišykite su graikišku jogurtu. Supilkite grietinėlę ir išplakite elektriniu plaktuvu iki kremas ims laikyti formą. Kremą atsargiai sudėkite ant torto, išlyginkite paviršių.
9.
Padėkite tortą į šaldytuvą bent 6 valandoms (dar geriau - nakčiai), kad sustingtų.
10.
Patiekdami, jei norite galite papuošti uogomis, mėtų lapeliais.
Patarimai:
•
Saldumas. Saldiklio kiekį drąsiai koreguokite pagal savo skonį bei naudojamas uogas - jei jos rūgštesnės, gali norėtis daugiau, jei saldesnės - pakaks mažiau. Tortui galite naudoti tiek cukrų, tiek becukrį saldiklį kaip kad ksilitolis (baltam sluoksniui jį geriau sumalkite iki pudros) ar stevija. Tinka ir skystas saldiklis kaip klevų sirupas ar medus, tik tokiu atveju į baltą sluoksnį įdėkite papildomą šaukštelį želatinos.