INGREDIENTAI: Vištienai:
500 gramų vištienos krūtinėlės
140 gramų žaliųjų žirnelių (šviežių arba šaldytų ar konservuotų, galima nedėti)
1 vienetas morkų
1 vienetas svogūnų
1 vienetas brokolių
3 skiltelės česnako
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 žiupsnelis druskos
1 žiupsnelis grūstų juodųjų pipirų
Padažui:
400 mililitrų vištienos sultinio (naudojau 1 kubelį „Gallina Blanca“ vištienos sultinio su krapais ir petražolėmis)
250 mililitrų grietinėlės (naudojau 35% riebumo, bet tinka ir liesesnė ar net pienas, žr. patarimus)
200 gramų čederio sūrio (arba kitokio mėgiamo sūrio)
3 šaukštai miltų
1 šaukštelis garstyčių
2 šaukštai sviesto
1 šaukštelis itališkų žolelių (arba provanso žolelių ar raudonėlio ar čiobrelių)
0.5 šaukštelio malto muskato (nebūtina, bet labai tinka)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Keptuvėje virš vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir plonais griežinėliais supjaustytas morkas. Pakepinkite, vis pamaišydami, kol suminkštės. Suberkite smulkiai kapotą česnaką ir pakepinkite dar minutę.
2.
Vištieną supjaustykite nedideliais kubeliais, pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite į keptuvę su daržovėmis ir apkepkite, kol pabals. Suberkite žirnelius ir pakaitinkite dar minutę, kol suminkštės. Nuimkite nuo ugnies ir suberkite viską į maždaug 20x30 cm dydžio kepimo indą.
3.
Brokolius išvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės (nepervirkite, kad nesukristų). Paskleiskite kepimo inde ant vištienos ir daržovių.
4.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
5.
Paruoškite bešamelio padažą. Keptuvėje virš vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir maišydami pakaitinkite minutę, kol neliks jų sausų.
6.
Pamažu pilkite grietinėlę, nuolat maišydami. Miltai neturėtų sušokti į gumuliukus – turite gauti vientisą grietinėlės padažą. Lygiai taip pat supilkite sultinį.
7.
Įmaišykite garstyčias, maltą muskatą ir prieskonines žoleles. Kaitinkite padažą, vis maišydami, kol sutirštės. Galiausiai įmaišykite tarkuotą čederio sūrį ir nukelkite keptuvę nuo ugnies.
8.
Padažą supilkite į kepimo indą ant vištienos ir daržovių. Šiek tiek pajudinkite kepimo indą, kad padažas pasiskirstytų kuo tolygiau.
9.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes. Likus penkioms minutėms iki kepimo pabaigos, galite įjungti grill funkciją, kad viršus labiau apskrustų.
10.
Patiekite nedelsiant, dar šiltą – semkite samčiu ir dalinkite į dubenėlius.
Patarimai:
•
Daržovių pasirinkimas. Naudokite kitas mėgstamas daržoves (paprikas, cukinijas, žiedinius kopūstus, pievagrybius, pan.).
•
Papildomi priedai. Norėdami sotesnio patiekalo, įmaišykite virtų ryžių ar makaronų;
•
Jei norite vegetariško patiekalo. Vegetariškai versijai vištieną išbraukite iš ingredientų sąrašo ar pakeiskite ją virtomis bulvėmis – bet kuriuo atveju patiekalas išliks sodraus skonio.
•
Grietinėlė. Padažas man pats skaniausias su riebia grietinėle, bet galite naudoti ir liesesnę. Vietoje grietinėlės tinka ir pienas, bet tokiu atveju padažui naudokite kiek daugiau sviesto.
Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje