INGREDIENTAI: 320 gramų sausainių (naudojau Gaidelio kondensuoto pieno skonio)
240 gramų sviesto
70 gramų medaus (arba auksaspalvio sirupo ar klevų ar datulių sirupo)
50 gramų kakavos (kokybiškos)
2 šaukštai rudojo cukraus (arba paprasto, galima nedėti)
50 gramų razinų (arba smulkintų riešutų, nebūtina)
Viršui:
150 gramų juodojo šokolado
150 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo (nebūtina, žr. patarimus)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Sausainius sulažykite mažais gabalėliais. Aš tiesiog sudedu į maišelį ir kelis kartus praridenu kočėlą, kad būtų ir trupinukų, ir stambesnių gabalėlių. Jei lieka labai stambių gabalėlių, juos sulaužau rankomis.
2.
Į prikaistuvį sudėkite kubeliais pasmulkintą sviestą, medų, cukrų ir kakavą. Maišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies iki ingredientai susijungs į potirštę masę. Patogiausia maišyti šluotele - tada sviestas ir kakava susijungia geriausiai.
3.
Į sausainius suberkite razinas (jei naudojate), užpilkite dar karštą kakavinį kremą ir labai gerai išmaišykite, jog visi sausainiai tolygiai pasidengtų.
4.
Kepimo formos (naudojau 20 cm skersmens, bet tinka ir kitokia) dugną ir sieneles išklokite kepimo popieriumi arba maistine plėvele.
5.
Sukrėskite sausainių masę, standžiai suspausdami, kad neliktų tarpų.
6.
Šokoladą smulkiai sukapokite peiliu (arba pulsuodami elektriniu smulkintuvu) ir suberkite į dubenį. Grietinėlę prikaistuvyje pakaitinkite iki ims kilti pirmieji burbuliukai (bet dar nevirs). Karštą grietinėlę supilkite ant šokolado, uždenkite dubenį lėkšte ar dangčiu ir palikite pastovėti 3-4 min. Tada šluotele išmaišykite iki vientiso kremo.
7.
Šokoladinį kremą supilkite ant tinginio viršaus ir išlyginkite. Dėkite tinginį į šaldytuvą bent 4-5 valandoms (dar geriau - nakčiai), kad sustingtų.
Patarimai:
•
Tinginio forma. Tradicinis Chocolate Tiffin daromas kvadratinis (pvz. tiktų 20x20 cm forma) ir pjaustomas nedideliais kvadratėliais, kurie valgomi imant rankomis. Kadangi norėjau šventiškiau, aš jį dariau apvalų, bet formą drąsiai rinkitės savo norimą.
•
Saldumas. Tradiciškai škotiškam Tiffin naudojamas auksaspalvis sirupas, tačiau vietoje jo puikiai tinka ir medus ar kitas panašios konsistencijos sirupas - pvz. datulių, agavų ar klevų. Sirupas papildomas 2-3 šaukštais rudojo cukraus, tačiau vietoje jo tinka naudoti ir paprastą baltą cukrų, arba, jei saldžiai nemėgstate, nedėkite cukraus visai. Visgi škotiškas tinginys net ir pagardintas cukrumi nebus toks saldus kaip tradicinis lietuviškas, ypač jei viršui naudosite kokybišką juodą šokoladą su bent 70 % kakavos.
•
Grietinėlė - ar būtina? Dažnai Tiffin tiesiog apliejamas paprasčiausiu tirpintu šokoladu, tačiau man skaniau (o ir pjaustosi dailiau), kai šokoladas sumaišomas su grietinėle. Bet jei greitinėlės po ranka neturite, tiesiog ištirpinkite 200 g šokolado ir juo apliekite tinginį. Taip pat vietoje grietinėlės galite naudoti kokosų pieną (tinka 18-24 % riebumo) arba paprasčiausią pieną (jo pakaks 100 ml).
•
Šokoladas - su kokiu skaniausia? Aš šokoladą labai mėgstu, tad škotišką tinginį dažniausiai gaminu su 70-85 % juodu šokoladu. Jei norite švelnesnio šokoladiškumo, naudokite 50 % juodą šokoladą. Jei gamintumėte su pienišku šokoladu, jo naudokite 200 g, o grietinėlės pakaks 100 ml.