INGREDIENTAI: 1.5 kilogramo upėtakio
2 vienetai citrinų
70 mililitrų alyvuogių aliejaus
1 šaukštas druskos
1 šaukštas maltų kvapiųjų pipirų
50 gramų baziliko
1 gūželė brokolių
200 gramų ryžių
2 žiupsneliai pipirnės
3 vienetai kiaušinių
0.5 šaukštelio vyno acto
150 gramų sviesto
50 gramų peletrūno
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Žuvį gerai išvalome, nuskutame žvynus. Viršų ir vidų ištriname baziliku, druska ir pipirais. Į vidų įdedame nuplikytą, supjaustytą griežinėliais citriną. Įvyniojame į maisto plėvelę ir paliekame marinuotis 2 valandoms šaldytuve.
2.
Išspaudžiame antros citrinos sultis. Brokolius pamerkiame į citrinos sultimis parūgštintą vandenį.
3.
Kepimo indo dugną apšlakstome alyvuogių aliejumi. Upėtakį dedame ant antros supjaustytos griežinėliais citrinos. Šalia sudedame išskirstytus brokolių žiedynėlius. Žuvies viršų ir brokolius taip pat apšlakstome aliejumi. Kepame iki 220 C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Brokolius periodiškai apšlakstome išsiskyrusiomis sultimis.
4.
Išverdame birius ryžius. Laikome šiltai.
5.
Gaminame Berno padažą: Išlydome sviestą. Į puodą su verdančiu vandeniu įdedame metalinį dubenėlį su kiaušinių tryniais. Įpilame vyną arba obuolių actą ir intensyviai plakame šluotele, kad nesutrauktų. Jeigu masė yra sutraukiama, dedame dar vieną kiaušinio trynį. Lėtai į kiaušinio plakinį pilame lydytą sviestą, plakame. Sudedame susmulkintą peletrūną. Jeigu padažas gaunasi per tirštas, galima įpilti šlakelį vandens. Pridedame druskos ir pipirų pagal skonį. Laikome šiltai.
6.
Iškepusį upėtakį atsargiai išimame iš kepimo indo ir dedame į lėkštę. Sudedame ryžius ir brokolius. Galima įdėti kelis griežinėlius nekeptos citrinos. Apipilame Berno padažu, apibarstome pipirnių daigeliais.