INGREDIENTAI: 10 kilogramų bulvių (skustų, apytikriai)
2 kilogramai bulvių (virtų, apytikriai)
6 vienetai kopūstų lapai (padžiovintų ar džiovintų, didelių)
750 gramų grietinėlės, 35% riebumo
250 gramų grietinės (rūgščios, geriau naminės)
200 gramų sviesto
2 šaukštai druskos
Patiekiant:
500 gramų sūdytų lašinių
500 gramų varškės
2 galvos svogūnų (didelių)
250 gramų grietinės (nelabai riebios)
100 gramų pieno (riebaus arba grietinėlės)
1 pundelis krapų (smulkintų)
1 skiltelė česnako (smulkintos)
šiek tiek druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Vienam žmogui bandas iškepti sunkoka. Tik jauna motulė viena viską atlikdavo. Dabar, kol vieni pečių kūrena, kiti skuta bulves, ruošia tai, su kuo bus valgomos bandos. Į krosnį pridėti malkų daug - pilną ir visą, apie 2 pintines. Po maždaug 40 min atidaryti, pamaišyti žarijas ir uždėti dar kartą malkų, o po kokių 20 min - vėl įdėti malkų, tik jau mažiau. Krosnis kūrenama maždaug pusantros valandos. Tuomet atidaryti ją ir skubiai išimti žarijas. Ir sandariai uždaryti. Darbą reikia susiorganizuoti taip, kad krosnis be žarijų, tuščia jau nestovėtų - tuoj pat dėti bandas.
2.
Virtas bulves sutrinti.
3.
Sutarkuoti nevirtas bulves, saikingai nusunkti, sumaišyti su druska su virtomis trintomis bulvėmis, tik ne karštomis, įberti druskos, supilti išmaišytą greitinę ir viską gerai išmaišyti. Pamenu, kaip motulė tarkuodavo bandas rankomis ir ilgoje medinėje geldoje. Gelda sudilo, atsirado bulviatarkė.
4.
Ant stalo dėti nuplautus ir nusausintus kopūstų lapus, sudėti bulvių masę, suformuoti bandas.
5.
Imti ,,ližę'' ir jos pagalba sudėti bandas į pečių. Sandariai uždaryti ir kepti 1 val.
6.
Kol bandos kepa, galima suspėti paruoši tai, su kuo jos bus valgomos. Spirgučiams smulkiai supjaustyti lašinius ir svogūną. Lašinius keptuvėje pakepinti, sudėti svogūną ir viską pačirškinti.
7.
Mirkalui užviriname grietinėlę ir joje ištirpiname svietą.
8.
Dalį iškepusių bandų, nulupę kopūsto lapus suvalgome iš karto. Mes valgome su spirgučiais. Beje, pagal senas tradicijas bandos turi būti ne pjaustomos, o plėšomos!
9.
Maždaug kitą pusę bandų sumirkome mirkalu. Kiekvienas bandos gabalas sumirkomas, sudedamas į sandarų, karščiui atsparų indą ir dedamas į krosnį. Valgoma jau kito valgymo metu - skonis išeina kitoks. Banda būna minkštesnė, puresnė. Tokią labai tinka valgyti su varškės padažu - "darytiniu".
10.
Padažui sumaišyti varškę, grietinę, pieną - mano mama nieko daugiau ir nedėdavo, nebent šiek tiek druskos. Dabar gi atėjo mada dėti dar smulkinto česnako ir krapų. Ir labai tinka!
11.
Skanu, gardu, ilgesinga, miela, jauku! Sotu ir nebrangu!
Patarimai:
•
Kiek kilogramais reikia bulvių, sunku nusakyti - reikia didelio kibiro, jau skustų.
•
Nors dabartiniai Dzūkijos verslininkai bandas visuomet patiekia su vištiena (kaip ir mama vaikystėje), mes jos negaminame šiuo laikotarpiu - ir taip yra su kuo valgyti. Norint pasigaminti - tereikia vištieną su prieskoniais pavirti, o tuomet su tais pačiais prieskoniais ir svogūnais troškinti keptuvėje su sviestu ir grietinėle.
•
Nemirkytas bandas dar galima valgyti su šaltiena, kaip kad seniau dažnai būdavo, su sviestu.