INGREDIENTAI: 1 galva kopūstų
500 gramų maltos kiaulienos
100 gramų ryžių
200 mililitrų grietinėlės (tinka tiek klasikinė, tiek veganiška)
1 vienetas morkų
1 galva svogūnų
2 vienetai pomidorų
3 skiltelės česnako
3 šakelės petražolių
1 žiupsnelis druskos (arba pagal skonį)
1 žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
šiek tiek aliejaus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Nuplaukite kopūstų lapus, sudėkite juos į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite 1-2 minutes, kol suminkštės. Išimkite lapus iš puodo ir palaukite, kol vanduo nubėgs. Iš kiekvieno lapo išpjaukite storą vidurinę dalį ties kotelio apačia.
2.
Nulupkite ir supjaustykite svogūno galvutę. Nuplaukite, nulupkite ir sutarkuokite morką. Apkepkite svogūną ir morką keptuvėje ant šiek tiek aliejaus iki jie įgaus auksinę spalvą.
3.
Nuplaukite ir susmulkinkite petražoles. Pomidorus nuplaukite (jei norite, galite nulupti žievelę) ir smulkiai supjaustykite.
4.
Ryžius nuplaukite ir virkite iki jie įpusės virti.
5.
Nulupkite česnako skilteles ir jas sutrinkite. Sumaišykite maltą kiaulieną, apvirtus ryžius, česnakus, pomidorus ir petražoles. Viską gerai išmaišykite. Pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
6.
Norėdami susukti balandėlį, ant lygaus paviršiaus padėkite kopūsto lapą kotelio galu į save. Į lapo vidurį įdėkite įdaro (priklausomai nuo lapo dydžio). Užlenkite šonus ir tvirtai susukite lapą, kad įdaras būtų uždengtas. Tada lapą palieskite po savimi, kad susidarytų glaudus ryšulėlis. Pakartokite su likusiais lapais ir įdaru.
7.
Išdėliokite balandėlius į kepimo indą vieną šalia kito, kad jie neišsiskleistų. Virš balandėlių užpilkite virinto vandens ir sudėkite kepintų svogūnų ir morkų mišinį.
8.
Balandėlius troškinkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Tada ant jų supilkite grietinėlę ir troškinkite dar apie pusvalandį iki visiškai išsitroškins.
Patarimai:
•
Galite balandėlius troškinti ir puode ant viryklės (uždengus dangčiu) viso pie 40-50 min.