INGREDIENTAI: 1 kilogramas bulvių
0.5 pakelio kiaulių žarnų (2,5 metro)
250 mililitrų pieno
150 gramų rūkytų lašinių
1 vienetas svogūnų (vidutinio dydžio)
1 vienetas lauro lapų
šiek tiek pipirų
šiek tiek druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Žarnas pamerkti į vandenį ir kelis kartus perplauti. 2 - 3 valandas pamirkyti vandenyje, kad nebūtų sūrios.
2.
Lašinukus supjaustyti kubeliais ir pakepinti. Svogūną nulupti, nuplauti, smulkiai supjaustyti ir pakepinti kartu su lašinukais.
3.
Bulvės nuskusti ir sutarkuoti, pieną užvirinti ir juo užpilti tarkius. Pieno kiekį reguliuokite pagal tai, ar norite kietesnių, ar minkštesnių vėdarų. Į tarkius supilti beveik visus riebalus, atsiradusius nuo kepintų svogūnų su spirgučiais. Galite pilti su lašinukais arba be jų. Įberti žiupsnelį druskos, pipirų ir tarp rankų sutrintą lauro lapą.
4.
Nuo išmirkusių žarnų nupilti vandenį, visas žarnas patiesti ant darbo stalo ir ant medinio pagaliuko užnerti vieną žarnos galą. Taip, kaip užneria akis mezgimui, arba užrišti.
5.
Specialiu antgaliu, kuris būna prie parduodamų mėsmalių, ir šaukštu sukrėsti dalį masės į žarną. Jei neturite tokio antgalio, galite naudoti pusiau nupjautą plastikinį butelį. Taip prikimšti visus 2,5 metro. Įdaro prisikemša ne pilnos žarnos, nes kepant bulvių tarkis plečiasi ir žarnos gali suplyšti. Prikimštų žarnų galus užrišti.
6.
Kepimo formą, iškloti kepimo popieriumi ir apšlakstyti 1 - 2 šaukštais riebalų, likusiais nuo spirgučių.
7.
Žarnas dėti į kepimo formą, subadyti adata. Kepti 200 C laipsnių orkaitėje apie 50 - 60 minučių. Po 5 - 8 minučių kepimo, kai vėdarai išsipučia, žarnas subadyti mediniu dantų krapštuku. Jau iškeptus vėdarus supjaustyti gabaliukais ir apipilti pašildytais spirgučiais. Patiekti su grietine.
Daugiau skanių ir patikrintų receptų galite rasti Dalios išleistoje "Didžiojoje konservavimo knygoje"