TOPWAREZ.LT
Pratybų atsakymai
Patarlė:
Naminis obuolių actas



INGREDIENTAI:
pagal poreikį obuolių sulčių (nepasterizuotų, tinka ir kitokios sultys, pvz. naminių vynuogių)

PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Obuolių sultis supilu į butelį arba stiklainį ir uždengiu kamščiu su specialiu vamzdeliu arba, jei naudojate stiklainį, specialiu dangteliu, kaip parodyta video. Tokių vamzdelių bei dangtelių rasite visose didesnės buitinių prekių ar sodo reikmenų parduotuvėse, taip pat - parduotuvėse, prekiaujančiose produktais naminio vyno ar alaus gamybai (kaina - vos 1-2 eurai). Į tokį vamzdelį arba dangtelį įpilu šiek tiek vandens.

2.
Uždengtas sultis palieku stovėti šiltoje namų vietoje iki ši pradinė fermentacija baigiasi, t.y. kamščio plastikiniame priede nebekyla burbuliukai ir vanduo susilygina, kaip parodyta video. Paprastai tai trunka apie 2-3 savaites, bet tikslus laikas priklausys nuo obuolių rūšies ir cukringumo.

3.
Tada kamšį (arba dangtelį) nuimu ir indą pridengiu marle ar rankšluostėliu, jog nepatektų muselių. Palieku šiltesnėje namų vietoje iki pajuntu iš indo sklindant visiems pažįstamą acto kvapą. Šis fermentacijos etapas paprastai užtrunka 3-4 mėnesius, bet gali trukti ir kiek ilgiau, priklausomai nuo obuolių.

4.
Naminį obuolių actą supilstau į norimą tarą ir uždarau sandariais dangteliais.

5.
Actą laikyti galima tiek rūsyje, tiek spintelėje ar sandėliuke. Naminis actas, galima sakyti, neturi galiojimo termino. Pvz. vieną pirmųjų savo gamintų actų esu išlaikiusi beveik 10 metų ir jis tebebuvo tinkamas naudojimui.


Patarimai:

Actai su skoniais. Tiek naminį, tiek pirktinį obuolių ar vyno actą galite paįdominti ir išgauti pačius įvairiausius skonius. Pavyzdžui, tokiu actu užpylus aviečių uogas (1-2 saujos uogų litrui acto) ir palaikius 2-3 savaites, turėsite nuostabaus skonio ir spalvos avietinį actą. Kitas mano mėgstamas derinys - naminiu vynuogių actu (arba obuolių actu) užpilti česnakų žiedus, sumaišytus su saujele šalavijų lapelių. Po 1-2 mėnesių toks actas įgaus nuostabų česnakinį aromatą ir bus tiesiog tobulas ingredientas salotų pagardinimui. Drąsiai eksperimentuokite ir su kitokiais skoniais - užpilkite citrinų griežinėlius, imbiero ar ciberžolės šaknis ar ką tik sugalvosite.


Sultys - ar tik obuolių? Naminį actą pagaminsite iš bet kokių sulčių. Tiek obuolių, tiek vynuogių (puikiai tinka lietuviškos vynuogės), tiek kriaušių ar dar kitokių.




admin · 2022-10-29 09:00 · 301 peržiūrėjo

Komentarai:

Spausk Patinka!
Komentatorių TOP 10
shule.lt