INGREDIENTAI: Tešlai:
1 stiklinė kvietinių miltų (naudojau „Kauno grūdų“ a. r. „Ekstra“)
80 gramų sviesto (šaltas)
1 šaukštas cukraus
1 šaukštas vandens (ledinis)
1 šaukštelis druskos
Įdarui:
125 gramai bri sūrio
1 sauja migdolų (sūdytų)
2 šaukštai spanguolių džemo
1 šaukštas medaus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Ruošiame tešlą: dubenyje sumaišome miltus ir druską. Įtarkuojame sviestą ir minkome pirštų galais, kol pradės formuotis lipni tešla. Pagal poreikį pamažu pilame ledinį vandenį ir minkome tol, kol susiformuos gražus rutuliukas. Jį įsukame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą bent 30 minučių pailsėti.
2.
Sviestinės tešlos rutuliuką imame iš šaldytuvo ir kočiojame. Tai lengviausia padaryti ant kepimo popieriaus, nes tešla nelips prie paviršiaus ir nereikės papildomai naudoti miltų, kurie gali sukietinti tešlą. Kočiojama tol, kol gausime apie 30 cm skersmens „blyną“. Kočiojant gali atsirasti mažų tešlos trūkių, juos tiesiog gražiai sulipdome. Stikline išspaudžiame nedidelius rutuliukus. (Tešlos likutį vėl kočiojame ir atliekame tuos pačius veiksmus).
3.
Mažus tešlos apskritimus dedame į keksiukų kepimo formą (geriausiai tinka silikoninė), ant viršaus dedame nedideliais gabalėliais pjaustytą bri sūrį, šiek tiek medaus bei po mažą šaukštelį spanguolių džemo. Krepšelių kraštus galima aptepti kiaušinio plakiniu, kad gražiai paruduotų.
4.
Šauname į orkaitę, įkaitintą iki 175 laipsnių, ir kepame 20–25 minutes arba tol, kol tešla bus iškepusi.
5.
Patiekiant apibarstome smulkintais skrudintais sūdytais migdolais, galima užtarkuoti apelsino žievelės.
Patarimai:
•
Galetės variantas: Kadangi sviestinė tešla labai universali, šį receptą galima pateikti ir kitu būdu. Gaminant galetę, iškočiojus 35–40 cm skersmens „blyną“ į vidų dedame įdarui reikalingus ingredientus, palikdami po 2 cm nuo krašto. Galetės kraštus gražiai užlenkiame, aptepame kiaušinio plakiniu ir kepame 175 laipsnių orkaitėje 25–30 minučių.