INGREDIENTAI: pagal skonį lazdyno riešutų (skaldytų, pabarstymui)
Tešlai:
600 gramų kvietinių miltų
350 mililitrų pieno
100 gramų cukraus
20 gramų šlapių mielių (arba apie 11 gr sausų)
3 šaukštai aliejaus (+ šiek tiek dubeniui patepti)
1 žiupsnelis druskos
Įdarui:
pagal skonį sviesto (kambario temperatūros)
pagal skonį cukraus
pagal skonį cinamono
Aptepimui:
1 vienetas kiaušinių
1 šlakelis pieno
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Pieną sumaišome su cukrumi, pakaitiname, kad truputį sušiltų (kad užlašinus ant delno jaustųsi šiluma, bet nedegintų). Mieles sutrupiname ir ant jų supilame šiltą pieną, išmaišome ir palaukiame, kol suputos.
2.
Miltus sumaišome su druska ir, maišant, po truputį beriame į pieną su mielėmis. Pradėjus minkyti, supilame aliejų. Tešlą minkyti apie 10 min.
3.
Suminkytą tešlą dedame į švarų dubenį pateptą aliejumi (geriau, kad jis būtų stiklinis ar bent metalinis), ant viršaus uždedame maistinės plėvelės ir padarome keletą skylučių. Dedame į šaldytuvą ir bent vienai valandai paliekame pakilti. Galima kildinti per naktį, tik reikia naudoti didesnį indą, kad tešla "neišliptų".
4.
Pakilus tešlai, išimame iš dubens ir iškočiojame apie 5 - 6 mm storio blyną.
5.
Įdarui cukrų sumaišome su cinamonu.
6.
Paviršių aptepame sviestu, pabarstome cukraus-cinamono mišiniu ir suvyniojam į ritinį. Ritinį supjaustome nedidelėmis riekelėmis.
7.
Riekeles sudedame į kepimo popieriumi išklotą skardą, palikdami tarpus tarp bandelių (nes dar pakils ir padidės). Paliekame šiltoje vietoje dar apie 20 - 30 min. pastovėti, kad vėl pakiltų.
8.
Aptepimui išplakame kiaušinį su šlakeliu pieno ir aptepame bandeles.
9.
Pabarstome lazdyno riešutais. Aš dar apibarsčiau cukrumi su cinamonu.
10.
Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, iki kol bandelės gražiai paruduos ir pakils.
Patarimai:
•
Redakcijos pastaba. Indą su tešla geriau dėti aukštesnėje šaldytuvo lentynoje arčiau durelių, t.y. kur šilčiau.