INGREDIENTAI: 2 kilogramai svarainių (svoris jau išvalytų)
2 kilogramai cukraus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Svairainius nuplauti, nusausinti, supjaustyti pusiau, išpjauti sėklalizdžius ir kotelius.
2.
Svarainius supjaustyti gana plonomis skiltelėmis.
3.
Į švaraus puodo dugną dėti sluoksnį svarainių, berti dalį cukraus, vėl dėti svarainių, berti cukraus ir taip sluoksniuoti, kol baigsis svarainiai ir cukrus. Viršutinis sluoksnis turi būti cukraus. Puodą uždengti dangčiu arba pridengti švariu rankšluostėliu.
4.
Puodą statyti sausoje, tamsioje vietoje ir laikyti, kol ištirps visas cukrus ir išsiskirs svarainių sultys. Kartą - du per dieną galima pamaišyti. Priklausomai nuo oro temperatūros man užtrunka maždaug 2-5 dienas.
5.
Tada ant kito puodo dėti kiaurasamtį ir į jį supilti svarainius. Palikti svarainius kiaurasamtyje, kol sirupas gerai nuvarvės.
6.
Sirupą kaitinti iki užvirimo. Užvirusį pavirti apie 5 minutes ir išpilstyti į švarius stiklainius, užsukti, palikti visiškai atvėsti. Sirupo virinti nebūtina, galima tiesiog nukošti, bet tuomet jį būtina saugoti šaldytuve.
7.
Likusius svarainius vienu sluoksniu išdėlioti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Dėti į iki 70 C laipsnių įkaitintą orkaitę truputį pravertomis durelėmis ir džiovinti apie 4 - 6 valandas arba iki norimo sausumo lygio. Kad orkaitė neužsidarytų, į durelių tarpą įkišu medinį šaukštą. Jei turite, galima džiovinti vaisių džiovyklėje.
8.
Išdžiovintus svarainius saugoti drobiniame ar popieriniame maišelyje.