INGREDIENTAI: 300 gramų morkų
200 gramų grietinės
150 gramų fermentinio sūrio
150 gramų grikių
2 vienetai kiaušinių
1 vienetas svogūnų
50 gramų sviesto
2 šaukštai maltų džiūvėsėlių
pagal skonį druskos
pagal skonį pipirų
pagal skonį prieskoninių žolelių (nebūtina)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Grikius išverdame.
2.
Svogūną smulkiai supjaustome, morką sutarkuojame burokine tarka.
3.
Pusę sviesto panaudojame kepimui - įkaitiname keptuvę, ištirpiname sviestą ir apkepiname svogūną, morkas, kol suminkštėja.
4.
Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų. Dubenėlyje trynius sumaišome su grietine.
5.
Sutarkuojame sūrį ir 100 gramų sūrio suberiame į trynių ir grietinės masę, gerai išmaišome. Sumaišome grikius, keptas daržoves ir grietinės, sūrio bei trynių mišinį, pagardiname druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis.
6.
Baltymus išplakame iki standumo ir įmaišome į grikių masę.
7.
Kepimo formą ištepame sviestu ir sudedame į ją visą pagamintą masę. Supjaustome likusį sviestą gabaliukais ir sudedame ant viršaus kartu su likusiu sūriu ir džiūvėsėliais.
8.
Kepame iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
Patarimai:
•
Buvo naudojama 26 cm apvali stiklinė forma. Bet tinka bet kokio dydžio, nuo to priklausys tik apkepo aukštis.
•
Ką tik iškepęs apkepas byra, bet šiek tiek atvėsęs laiko savo formą. Jei jo lieka kitai dienai, grikiai būna visiškai sukibę ir apkepas labai gerai pjaustomas.